Pikantní cibulový koláč obrácený

Ingredience


Mouka pšeničná hladká T 650 4 polévková lžíce
Cibule 500 g
Cukr krystal 2 polévková lžíce
Listové těsto 250 g
Máslo čerstvé 50 g
Ocet vinný červený 3 polévková lžíce
Pepř černý mletý 2 g
Sůl 2 g
Tymián čerstvý 2 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Příprava: Na rozválení těsta si odložíme asi 4 lžíce hladké mouky.
  2. Troubu připravíme k rozehřátí na 180°C.
  3. Koláč: Cibuli oloupeme a nakrájíme na čtvrtky, tymián nasekáme nadrobno. V litinové pánvi, která je vhodná pro pečení v troubě, rozmícháme na mírném ohni máslo s cukrem. Do rozehřátého másla vhodíme nakrájenou cibuli a tu opékáme asi 10 minut do změknutí. Opečenou cibuli na másle okořeníme nasekaným tymiánem,
  4. vinným octem, solí a pepřem. Okořeněnou cibuli opékáme za stálého míchání do té doby, dokud se tekutina z vinného octa neodpaří a všechna nakrájená cibule není obalena tymiánem a máslem. Potom pánev s připravenou náplní odstavíme z ohně a připravíme těsto.
  5. Listové těsto rozválíme na pomoučeném vále do tvaru kruhu, který by měl být o něco větší než plocha dna litinové pánve, ve které budeme koláč péct. Vyváleným plátem těsta zakryjeme připravenou cibulovou náplň v pánvi tak, že okraje těsta utěsníme ke kruhovému okraji pánve, aby byla zeleninová náplň zcela přikrytá. Takto připravený koláč vložíme do vyhřáté trouby a pečeme asi 25 minut, dokud těsto nezezlátne. Hotový koláč necháme asi 10 minut vychladnout. Koláč na pánvi, z poloviny vychladlý, přikryjeme servírovacím talířem a opatrně ho obrátíme, takže koláč budeme moci standartně servírovat, jako všechy ostatní koláče - náplní navrch s těstovou základnou vespod. Takto obrácený koláč servírujeme ještě teplý, rozkrájený na klínky. Tento pikantní, zeleninový koláč podáváme jako svačinu, nebo jako slané pohoštění návštěvám k vínu.