Tykvová pizza se sýrem a s hruškou

Ingredience


Mouka pšeničná hladká T 650 4 polévková lžíce
Olej olivový 2 polévková lžíce
Cukr krystal 1 kávová lžička
Droždí sušené 10 g
Mouka chlebová 150 g
Mouka pšeničná hladká T 650 200 g
Olej olivový 2 polévková lžíce
Rozmarýn čerstvý 1 špetka
Sůl 1 kávová lžička
Voda pitná 250 ml
Hrušky 1 ks
Olej olivový 2 polévková lžíce
Sýr Gorgonzola 100 g
Tykev 40 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Příprava: V pekáči nebo plechu rozetřeme 2 lžíce oleje, na pomoučení válu si odložíme 4 lžíce mouky a troubu připravíme k předehřátí na 200°C, gril předehřejeme na střední teplotu.
  2. Těsto: Z droždí, cukru a 3 lžic vlažné vody umícháme kvásek, který necháme kynout na teplém místě asi 15 minut. Do hlubší mísy prosejeme hladkou i chlebovou mouku, přidáme lžičku soli a společně s olejem, vlažnou vodou a vzešlým kváskem a špetkou rozmarýnu prohněteme suroviny do hladkého těsta. Na pomoučeném vále těsto důkladně propracujeme. Hotové těsto necháme v míse, přikryté potravinovou fólií, kterou jsme potřeli olejem, kynout 30 minut. Z vykynutého těsta vyválíme oválnou placku, která by neměla být silnější, než 5 milimetrů a placku těsta opatrně rozložíme na připravený pečicí plech. Na těsto na plechu rozložíme očištěnou hrušku bez jádřince, nakrájenou na plátky a tykvovou náplň. Na závěr pizzu pokapeme olejem a posypeme rozdrobeným sýrem Gorgonzola. Takto připravenou pizzu pečeme v předehřáté troubě asi 15 minut. Pizzu servírujeme horkou, jako svačinu nebo jako pohoštění.
  3. Tykvová náplň: Tykev oloupeme a nakrájíme na kostičky. Nakrájenou tykev promícháme s 2 lžícemi olivového oleje a grilujeme na střední teplotě dozlatova asi 20 minut.