Tykvová pizza se sýrem a s hruškou
Ingredience
Mouka pšeničná hladká T 650 |
4 polévková lžíce |
Olej olivový |
2 polévková lžíce |
Cukr krystal |
1 kávová lžička |
Droždí sušené |
10 g |
Mouka chlebová |
150 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
200 g |
Olej olivový |
2 polévková lžíce |
Rozmarýn čerstvý |
1 špetka |
Sůl |
1 kávová lžička |
Voda pitná |
250 ml |
Hrušky |
1 ks |
Olej olivový |
2 polévková lžíce |
Sýr Gorgonzola |
100 g |
Tykev |
40 g |
-
Doba přípravy: 100 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Příprava: V pekáči nebo plechu rozetřeme 2 lžíce oleje, na pomoučení válu si odložíme 4 lžíce mouky a troubu připravíme k předehřátí na 200°C, gril předehřejeme na střední teplotu.
- Těsto: Z droždí, cukru a 3 lžic vlažné vody umícháme kvásek, který necháme kynout na teplém místě asi 15 minut. Do hlubší mísy prosejeme hladkou i chlebovou mouku, přidáme lžičku soli a společně s olejem, vlažnou vodou a vzešlým kváskem a špetkou rozmarýnu prohněteme suroviny do hladkého těsta. Na pomoučeném vále těsto důkladně propracujeme. Hotové těsto necháme v míse, přikryté potravinovou fólií, kterou jsme potřeli olejem, kynout 30 minut. Z vykynutého těsta vyválíme oválnou placku, která by neměla být silnější, než 5 milimetrů a placku těsta opatrně rozložíme na připravený pečicí plech. Na těsto na plechu rozložíme očištěnou hrušku bez jádřince, nakrájenou na plátky a tykvovou náplň. Na závěr pizzu pokapeme olejem a posypeme rozdrobeným sýrem Gorgonzola. Takto připravenou pizzu pečeme v předehřáté troubě asi 15 minut. Pizzu servírujeme horkou, jako svačinu nebo jako pohoštění.
- Tykvová náplň: Tykev oloupeme a nakrájíme na kostičky. Nakrájenou tykev promícháme s 2 lžícemi olivového oleje a grilujeme na střední teplotě dozlatova asi 20 minut.