Býčí žlázy na víně s čalamádou
Ingredience
Brambory |
100 g |
Chilli paprička |
1 ks |
Cibule |
2 ks |
Cukr krupice |
2 kávová lžička |
Olej olivový |
2 polévková lžíce |
Paprika červená |
1 ks |
Paprika zelená |
1 ks |
Pepř bílý |
2 špetka |
Petržel kudrnka |
2 polévková lžíce |
Protlak rajčatový |
3 polévková lžíce |
Rajčata |
3 ks |
Slanina vepřová |
80 g |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Víno červené |
2 dl |
Česnek |
2 stroužek |
Hovězí žlázy - testes |
1 kg |
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Olej olivový |
2 polévková lžíce |
Pepř bílý |
0.5 kávová lžička |
Sůl |
1 kávová lžička |
Voda pitná |
1.8 l |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Nejdříve si připravíme pikantní zeleninovou směs: Omyjeme červenou a zelenou papriku, větší chilli papričku, poté je rozřízneme a odstraníme semínka. Papriky pokrájíme na proužky, chilli papričku pokrájíme na nudličky. Omytá rajčata pokrájíme na osminky. Očištěnou cibuli rozpůlíme a nakrájíme na plátky. Slaninu pokrájíme na proužky. Omyjeme petrželovou nať - kudrnku. V pánvi si rozpálíme olej a plátky slaniny orestujeme dorůžova. Přidáme cibuli, promícháme a restujeme ještě 1 minutu. Přidáme ostatní pokrájenou zeleninu, rajský protlak, směs promícháme a zalijeme 2 dl červeného kvalitního vína. Pánev zakryjeme poklicí, snížíme teplotu a zeleninu dusíme asi 15 minut doměkka. Mezitím si omyjeme a oloupeme větší bramboru, kterou jemně nastrouháme. Když je zelenina měkká, přimícháme bramboru a krátce ještě podusíme (2-3 minuty). Vzniklou čalamádu dochutíme solí, pepřem a cukrem.
- Dva stroužky česneku oloupeme a utřeme je. Omyté býčí žlázy nařízneme a vložíme do vroucí vody (1,8 litru). Jakmile je vnoříme, hned je vyjmeme a horké nakrájíme na plátky. Ochutíme je solí, pepřem a potřeme je česnekem.
- V hlubší větší pánvi si rozpálíme olej s máslem a býčí žlázy zprudka orestujeme dozlatova z každé strany (restujeme 1-2 minuty). Poté žlázy dáme na talíře, pokryjeme je čalamádou, polijeme výpekem, ozdobíme petrželovou natí a servírujeme.