Býčí žlázy na víně s čalamádou

Ingredience


Brambory 100 g
Chilli paprička 1 ks
Cibule 2 ks
Cukr krupice 2 kávová lžička
Olej olivový 2 polévková lžíce
Paprika červená 1 ks
Paprika zelená 1 ks
Pepř bílý 2 špetka
Petržel kudrnka 2 polévková lžíce
Protlak rajčatový 3 polévková lžíce
Rajčata 3 ks
Slanina vepřová 80 g
Sůl 0.5 kávová lžička
Víno červené 2 dl
Česnek 2 stroužek
Hovězí žlázy - testes 1 kg
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Olej olivový 2 polévková lžíce
Pepř bílý 0.5 kávová lžička
Sůl 1 kávová lžička
Voda pitná 1.8 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Nejdříve si připravíme pikantní zeleninovou směs: Omyjeme červenou a zelenou papriku, větší chilli papričku, poté je rozřízneme a odstraníme semínka. Papriky pokrájíme na proužky, chilli papričku pokrájíme na nudličky. Omytá rajčata pokrájíme na osminky. Očištěnou cibuli rozpůlíme a nakrájíme na plátky. Slaninu pokrájíme na proužky. Omyjeme petrželovou nať - kudrnku. V pánvi si rozpálíme olej a plátky slaniny orestujeme dorůžova. Přidáme cibuli, promícháme a restujeme ještě 1 minutu. Přidáme ostatní pokrájenou zeleninu, rajský protlak, směs promícháme a zalijeme 2 dl červeného kvalitního vína. Pánev zakryjeme poklicí, snížíme teplotu a zeleninu dusíme asi 15 minut doměkka. Mezitím si omyjeme a oloupeme větší bramboru, kterou jemně nastrouháme. Když je zelenina měkká, přimícháme bramboru a krátce ještě podusíme (2-3 minuty). Vzniklou čalamádu dochutíme solí, pepřem a cukrem.
  2. Dva stroužky česneku oloupeme a utřeme je. Omyté býčí žlázy nařízneme a vložíme do vroucí vody (1,8 litru). Jakmile je vnoříme, hned je vyjmeme a horké nakrájíme na plátky. Ochutíme je solí, pepřem a potřeme je česnekem.
  3. V hlubší větší pánvi si rozpálíme olej s máslem a býčí žlázy zprudka orestujeme dozlatova z každé strany (restujeme 1-2 minuty). Poté žlázy dáme na talíře, pokryjeme je čalamádou, polijeme výpekem, ozdobíme petrželovou natí a servírujeme.