Vemínko jako řízek
Ingredience
Celer bulvový |
100 g |
Cibule |
1 ks |
Hovězí vemeno |
800 g |
Mrkev kořen |
1 ks |
Petržel kořen |
1 ks |
Pórek |
1 ks |
Sůl |
0.5 polévková lžíce |
Voda pitná |
2 l |
Hořčice |
1 kávová lžička |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
50 g |
Pepř bílý |
4 špetka |
Strouhanka |
200 g |
Sůl |
1 kávová lžička |
Vejce slepičí |
2 ks |
Sádlo vepřové škvařené |
2 polévková lžíce |
Citrony |
1 ks |
Kopr |
0.01 kg |
Petržel kudrnka |
1 ks |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 135 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Vemínko dobře omyjeme, očistíme od blan a loje. Odřežeme z něj vrchní tuhou část (v podobě velkého V), které už nepoužijeme. Měla by nám zůstat jen rosolovitá část. Poté vemínko rozkrojíme na 2 poloviny. Znovu ho omyjeme a vložíme do hrnce. Zalijeme ho studenou vodou, přidáme sůl, očištěnou a omytou kořenovou zeleninu, očištěnou cibuli a pórek.
- Vodu přivedeme k varu, hrnec zakryjeme poklicí a vemínko pomalu vaříme 120 minut doměkka. Poté ho vyjmeme z vývaru a vychladlé nakrájíme na plátky, přibližně 1 cm silné.
- Plátky osolíme, posypeme čerstvě pomletým bílým pepřem a obalíme je v trojobalu: Hladká mouka + rozšlehané vejce se solí a hořčicí + strouhanka. V pánvi si rozpálíme sádlo a řízky z vemínka osmažíme dozlatova z každé strany.
- Usmažené řízky odložíme na papírovou utěrku, aby okapaly z přebytečného omastku.
- Omyjeme snítky kopru a petrželky kudrnky. Omytý a osušený citrón pokrájíme na plátky.
- Na talířích řízky z vemínka ozdobíme bylinkami a plátky citrónu.