Vemínko jako řízek

Ingredience


Celer bulvový 100 g
Cibule 1 ks
Hovězí vemeno 800 g
Mrkev kořen 1 ks
Petržel kořen 1 ks
Pórek 1 ks
Sůl 0.5 polévková lžíce
Voda pitná 2 l
Hořčice 1 kávová lžička
Mouka pšeničná hladká T 650 50 g
Pepř bílý 4 špetka
Strouhanka 200 g
Sůl 1 kávová lžička
Vejce slepičí 2 ks
Sádlo vepřové škvařené 2 polévková lžíce
Citrony 1 ks
Kopr 0.01 kg
Petržel kudrnka 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Vemínko dobře omyjeme, očistíme od blan a loje. Odřežeme z něj vrchní tuhou část (v podobě velkého V), které už nepoužijeme. Měla by nám zůstat jen rosolovitá část. Poté vemínko rozkrojíme na 2 poloviny. Znovu ho omyjeme a vložíme do hrnce. Zalijeme ho studenou vodou, přidáme sůl, očištěnou a omytou kořenovou zeleninu, očištěnou cibuli a pórek.
  2. Vodu přivedeme k varu, hrnec zakryjeme poklicí a vemínko pomalu vaříme 120 minut doměkka. Poté ho vyjmeme z vývaru a vychladlé nakrájíme na plátky, přibližně 1 cm silné.
  3. Plátky osolíme, posypeme čerstvě pomletým bílým pepřem a obalíme je v trojobalu: Hladká mouka + rozšlehané vejce se solí a hořčicí + strouhanka. V pánvi si rozpálíme sádlo a řízky z vemínka osmažíme dozlatova z každé strany.
  4. Usmažené řízky odložíme na papírovou utěrku, aby okapaly z přebytečného omastku.
  5. Omyjeme snítky kopru a petrželky kudrnky. Omytý a osušený citrón pokrájíme na plátky.
  6. Na talířích řízky z vemínka ozdobíme bylinkami a plátky citrónu.