Knedlíčky z bramborového těsta se špenátem

Ingredience


Máslo čerstvé 3 polévková lžíce
Ořechy lískové 4 polévková lžíce
Sůl 1 polévková lžíce
Voda pitná 5 l
Brambory 500 g
Kypřicí prášek do pečiva 1 ks
Mouka pšeničná hrubá 200 g
Ocet kvasný lihový 1 kávová lžička
Pepř bílý 0.5 kávová lžička
Špenát listový čerstvý 150 g
Sůl 1 kávová lžička
Vejce slepičí 2 ks
Voda pitná 2.7 l
Mouka polohrubá 4 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Dobře omyté mladé listy špenátu vložíme do síta. Spaříme vroucí vodou (asi 2 litry), necháme v sítu okapat a pokrájíme na malé kousky.
  2. Omyté brambory oloupeme, rozkrájíme na čtvrtky, dáme do hrnce se 7 dl vody, lžičkou soli a uvaříme do měkka. Vaříme je 15 minut, poté scedíme a ještě teplé šťouchadlem na brambory rozmačkáme téměř na kaši. Brambory pokapeme octem, přidáme vejce, kypřicí prášek do pečiva a těsto znovu šťouchadlem důkladně propracujeme. Poté přidáme pokrájený špenát, bílý pepř a hrubou mouku. Těsto promícháme, poté položíme na pomoučený vál.
  3. Mezitím (než připravíme knedlíky) ve velkém hrnci přivedeme k varu 4 - 5 litrů vody se lžící soli. Lískové oříšky pokrájíme na menší kousky a v teflonové pánvi je krátce nasucho opražíme.
  4. Z těsta odkrajujeme kousky, poprášíme polohrubou moukou a rukama vytvoříme malé kulaté knedlíky o průměru přibližně 6 cm. Každý zabalíme do potravinářské fólie tak, že knedlík položíme do středu fólie a konce zakroutíme. Poté knedlíky dotvarujeme do požadovaného kulatého tvaru. Takto připravíme i ostatní knedlíky. Opatrně je vložíme do vroucí vody a vaříme přibližně 20 minut. Vyjmeme jeden uvařený knedlík, opatrně ho rozbalíme (dáme pozor, abychom se nespálili), rozkrojíme a pokud není střed uvařený, opět zabalíme a ještě dovaříme cca 4 - 5 minut.
  5. Uvařené knedlíky vyjmeme, rozbalíme, položíme na talíře, polijeme rozpuštěným máslem, posypeme oříšky a hned podáváme jako přílohu.