Knedlíčky z bramborového těsta se špenátem
Ingredience
Máslo čerstvé |
3 polévková lžíce |
Ořechy lískové |
4 polévková lžíce |
Sůl |
1 polévková lžíce |
Voda pitná |
5 l |
Brambory |
500 g |
Kypřicí prášek do pečiva |
1 ks |
Mouka pšeničná hrubá |
200 g |
Ocet kvasný lihový |
1 kávová lžička |
Pepř bílý |
0.5 kávová lžička |
Špenát listový čerstvý |
150 g |
Sůl |
1 kávová lžička |
Vejce slepičí |
2 ks |
Voda pitná |
2.7 l |
Mouka polohrubá |
4 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Dobře omyté mladé listy špenátu vložíme do síta. Spaříme vroucí vodou (asi 2 litry), necháme v sítu okapat a pokrájíme na malé kousky.
- Omyté brambory oloupeme, rozkrájíme na čtvrtky, dáme do hrnce se 7 dl vody, lžičkou soli a uvaříme do měkka. Vaříme je 15 minut, poté scedíme a ještě teplé šťouchadlem na brambory rozmačkáme téměř na kaši. Brambory pokapeme octem, přidáme vejce, kypřicí prášek do pečiva a těsto znovu šťouchadlem důkladně propracujeme. Poté přidáme pokrájený špenát, bílý pepř a hrubou mouku. Těsto promícháme, poté položíme na pomoučený vál.
- Mezitím (než připravíme knedlíky) ve velkém hrnci přivedeme k varu 4 - 5 litrů vody se lžící soli. Lískové oříšky pokrájíme na menší kousky a v teflonové pánvi je krátce nasucho opražíme.
- Z těsta odkrajujeme kousky, poprášíme polohrubou moukou a rukama vytvoříme malé kulaté knedlíky o průměru přibližně 6 cm. Každý zabalíme do potravinářské fólie tak, že knedlík položíme do středu fólie a konce zakroutíme. Poté knedlíky dotvarujeme do požadovaného kulatého tvaru. Takto připravíme i ostatní knedlíky. Opatrně je vložíme do vroucí vody a vaříme přibližně 20 minut. Vyjmeme jeden uvařený knedlík, opatrně ho rozbalíme (dáme pozor, abychom se nespálili), rozkrojíme a pokud není střed uvařený, opět zabalíme a ještě dovaříme cca 4 - 5 minut.
- Uvařené knedlíky vyjmeme, rozbalíme, položíme na talíře, polijeme rozpuštěným máslem, posypeme oříšky a hned podáváme jako přílohu.