Krevety v křišťálovém županu
Ingredience
Česnek |
1 stroužek |
Cibulka jarní |
100 g |
Hrášek |
125 g |
Krevety tygří - loupané |
600 g |
Maizena - kukuřičný škrob |
40 g |
Olej arašídový (podzemnicový) |
2 dl |
Olej sezamový |
10 ml |
Omáčka ústřicová |
40 ml |
Paprika červená |
60 g |
Sůl |
10 g |
Vaječný bílek slepičí |
2 ks |
Víno rýžové čínské |
20 ml |
Zázvor |
5 g |
-
Doba přípravy: 60 min
-
Doba vaření: 5 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Oloupané, očištěné krevety promícháme 1 minutu se lžičkou soli, opláchneme studenou vodou a necháme okapat. Tento postup opakujeme 3x a při posledním krevety důkladně propláchneme studenou vodou. V míse rozmícháme lžíci škrobu s bílkem, krevety do marinády rozložíme a necháme 30 minut odležet. Ve woku rozpálíme olej a krevety 2 minuty necháme fritovat, vyjmeme, osušíme na papírové utěrce a uchováme v teple.
- V misce smícháme ústřicovou omáčku, zeleninový vývar, rýžové víno, zbytek škrobu a sezamový olej.
- Olej z woku odlijeme a ponecháme asi jen 2 lžíce, přidáme prolisovaný česnek a zázvor a krátce osmahneme. Přisypeme hrášek a na kostičky nakrájenou papriku, orestujeme asi 2 minuty, zalijeme omáčkou a necháme přejít varem. Nakonec do omáčky vmícháme krevety a podáváme.