Voňavé knedlíčky s hříbky
Ingredience
Hříbky čerstvé |
200 g |
Kmín drcený |
3 špetka |
Máslo čerstvé |
3.5 polévková lžíce |
Mléko plnotučné |
2.5 dl |
Olej olivový |
2 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
3 špetka |
Rohlíky bílé |
7 ks |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Vejce slepičí |
1 ks |
Voda pitná |
1 l |
Šalotka |
2 ks |
Slanina vepřová |
50 g |
-
Doba přípravy: 35 min
-
Doba vaření: 25 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Čerstvé hříbky očistíme, omyjeme a nakrájíme na plátky. Oloupané šalotky pokrájíme nadrobno. Slaninu nakrájíme na kostičky. Bílé rohlíky nakrájíme na kostičky.
- V pánvi rozpálíme máslo (2.5 lžíce) s olejem (2 lžíce), na něm osmažíme šalotku dorůžova, přidáme pokrájené rohlíky, promícháme a vše osmažíme dozlatova. Stále mícháme a dáváme pozor, aby se nic nepřipálilo. Z pánve vše dáme do mísy.
- V druhé pánvi vysmažíme slaninu dozlatova, slaninu vyjmeme děrovanou naběračkou a dáme ji do mísy k rohlíkům. V misce rozšleháme vejce v plnotučném mléce a zalijeme osmažené rohlíky s šalotkou. Promícháme a necháme rozmočit.
- Ke zbylému omastku přidáme máslo (1 lžíce) a když se rozpustí, přidáme pokrájené hříbky. Vydusíme je z vlastní šťávy, ochutíme solí, pepřem, drceným kmínem a vysmažíme dozlatova. Necháme je trochu vychladnout a vyklopíme do mísy k namočeným rohlíkům. Promícháme a vařečkou vzniklé těsto dobře zpracujeme. Z těsta odkrajujeme pomocí lžíce hromádky těsta a v dlaních vytvoříme malé knedlíčky přibližně o průměru 4-5 cm.
- V hrnci přivedeme k varu 0.7 dl - 1 litr vody. Nad vodu postavíme síťku, na ni poklademe knedlíčky, hrnec zakryjeme poklicí a knedlíčky vaříme v páře podle velikosti 10-12 minut.
- Uvařené knedlíčky rozkrojíme, dáme na talíře, pokapeme rozpuštěným máslem a servírujeme.