Kynuté buchty s pikantní kapustou

Ingredience


Droždí 42 g
Mouka pšeničná hrubá 600 g
Vejce slepičí 2 ks
Hříbky čerstvé 150 g
Pepř černý mletý 2 špetka
Slanina vepřová 50 g
Sůl 3 špetka
Cibule 2 ks
Cukr krupice 0.5 polévková lžíce
Kapusta 500 g
Ocet 1 kávová lžička
Olej olivový 2 polévková lžíce
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Sůl 2 kávová lžička
Mouka pšeničná hrubá 2 polévková lžíce
Olej olivový 3 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Očistíme a omyjeme kapustu, čerstvé hříbky a cibuli. Kapustu pokrájíme na nudličky, cibuli na kostičky a hříbky na plátky. Slaninu v hrnci vysmažíme, vyškvařenou slaninu děrovanou naběračkou vyjmeme a odložíme do misky. Na zbylý omastek dáme hříbky a vydusíme je z vlastní šťávy. Jakmile se začnou smažit, dochutíme je 3 špetkami soli a 2 špetkami pepře. Vše vyklopíme na vyškvařenou slaninu.
  2. Do hrnce přilijeme olivový olej, na něm zpěníme cibuli dorůžova, přidáme k ní pokrájenou kapustu, ochutíme solí, pepřem, cukrem, promícháme a pod poklicí při mírné teplotě dusíme asi 15-18 minut. Kapusta by měla být měkká a bez šťávy. Pokud zbyla nějaká šťáva z kapusty, necháme ji odpařit. Poté kapustu dochutíme octem (případně i cukrem a pepřem). Přimícháme do ní houby se slaninou a necháme směs vychladnout.
  3. V míse rozmícháme hrubou mouku s rozdrobeným droždím. Do vychladlé kapusty přimícháme postupně 2 vejce, poté budeme přisypávat mouku tak, aby vzniklo vláčné ale nelepivé těsto. Dáme ho na pomoučený vál a těsto znovu vypracujeme. Nakrájíme ho na 12 stejných dílů. Pečící plech vytřeme olivovým olejem. Z každého dílu těsta vytvoříme kulaté buchty, které dáme na vymazaný plech. Každou buchtu potřeme celou olivovým olejem. Buchty necháme asi 15 minut kynout, poté je dáme do předehřáté trouby na 180-190 °C a pečeme dozlatova přibližně 20-25 minut. Vychladlé upečené buchty od sebe oddělíme, dáme na talíře a podáváme samostatně nebo jako přílohu ke grilovanému, uzenému nebo pečenému masu.