Lahodné meruňkové knedlíky
Ingredience
Cukr kostky |
20 kostka |
Meruňky |
20 ks |
Brambory |
350 g |
Máslo čerstvé |
80 g |
Mouka polohrubá |
75 g |
Mouka pšeničná hrubá |
70 g |
Sůl |
1 kávová lžička |
Vejce slepičí |
1 ks |
Voda pitná |
5 dl |
Cukr moučkový |
4 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
4 polévková lžíce |
Perník strouhaný |
6 polévková lžíce |
Tvaroh konzumní |
250 g |
Mouka polohrubá |
3 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 26 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Omyté a osušené zralé meruňky vypeckujeme. Brambory omyjeme, dáme do hrnce 5 dl vody a uvaříme je ve slupce. Vaříme 20 minut, scedíme, teplé oloupeme a jemně nastrouháme. Do mísy k bramborům přisypeme polohrubou i hrubou mouku, přidáme vejce, sůl a pokrájejené změklé másle. Vše promícháme a dobře propracujeme. Těsto dáme na pomoučený vál. Válečkem ho rozválíme na placku o síle 6 - 8 mm, rádýlkem těsto rozkrájíme na 20 čtverečků o rozměrech přibližně 7 x 7 cm. Na každý čtvereček položíme meruňku, do které jsme vložili kostku cukru. Okraje těsta k sobě pevně přitiskneme, musí být dobře uzavřené. V dlaních vytvarujeme kulaté knedlíky, které vhazujeme do hrnce s vroucí vodou. Knedlíky vaříme při nižší teplotě 5 - 6 minut. během vaření knedlíky promícháváme. Uvařené knedlíky vyplavou napovrch. Vyjmeme je děrovanou naběračkou, položíme na talíře, posypeme moučkovým cukrem, hrudkovitým tvarohem, nastrouhaným perníkem, polijeme rozpuštěným máslem a servírujeme.