Lahodné meruňkové knedlíky

Ingredience


Cukr kostky 20 kostka
Meruňky 20 ks
Brambory 350 g
Máslo čerstvé 80 g
Mouka polohrubá 75 g
Mouka pšeničná hrubá 70 g
Sůl 1 kávová lžička
Vejce slepičí 1 ks
Voda pitná 5 dl
Cukr moučkový 4 polévková lžíce
Máslo čerstvé 4 polévková lžíce
Perník strouhaný 6 polévková lžíce
Tvaroh konzumní 250 g
Mouka polohrubá 3 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Omyté a osušené zralé meruňky vypeckujeme. Brambory omyjeme, dáme do hrnce 5 dl vody a uvaříme je ve slupce. Vaříme 20 minut, scedíme, teplé oloupeme a jemně nastrouháme. Do mísy k bramborům přisypeme polohrubou i hrubou mouku, přidáme vejce, sůl a pokrájejené změklé másle. Vše promícháme a dobře propracujeme. Těsto dáme na pomoučený vál. Válečkem ho rozválíme na placku o síle 6 - 8 mm, rádýlkem těsto rozkrájíme na 20 čtverečků o rozměrech přibližně 7 x 7 cm. Na každý čtvereček položíme meruňku, do které jsme vložili kostku cukru. Okraje těsta k sobě pevně přitiskneme, musí být dobře uzavřené. V dlaních vytvarujeme kulaté knedlíky, které vhazujeme do hrnce s vroucí vodou. Knedlíky vaříme při nižší teplotě 5 - 6 minut. během vaření knedlíky promícháváme. Uvařené knedlíky vyplavou napovrch. Vyjmeme je děrovanou naběračkou, položíme na talíře, posypeme moučkovým cukrem, hrudkovitým tvarohem, nastrouhaným perníkem, polijeme rozpuštěným máslem a servírujeme.