Lahodné špenátové noky
Ingredience
Máslo čerstvé |
3 polévková lžíce |
Mléko polotučné |
2.5 dl |
Mouka pšeničná hrubá |
7 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
3 špetka |
Rohlíky bílé |
2 ks |
Šalvěj |
0.5 polévková lžíce |
Špenát listový čerstvý |
500 g |
Sůl |
1.5 kávová lžička |
Sýr Parmezán |
80 g |
Vejce slepičí |
2 ks |
Voda pitná |
2.5 l |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 15 min
-
Počet porcí: 2 porce
- Polotvrdé rohlíky nakrájíme na kostičky, vložíme do mísy a zalijeme vařícím mlékem. (Mléko musí rohlíky téměř zalít.) Necháme je poté namočené asi 20 minut. Omyté špenátové listy pokrájíme, dáme do rendlíku a krátce pod poklicí podusíme. Jakmile špenát pustí vodu, dusíme ho asi 5 minut. Poté scedíme, necháme okapat a dáme do mixéru. Přidáme z mléka vymačkané rohlíky a rozmixujeme na polohrubou směs.
- Do mísy vložíme vejce, rozkvedláme vidličkou, přidáme špenát s rohlíky, sůl, pepř a postupně budeme přisypávat hrubou mouku (5 - 7 lžic). Těsto mícháme do té doby, ane se přestane lepit na stěny nádoby, mělo by být polotuhé.
- V hrnci přivedeme k varu asi 2,5 litru vody. V rendlíku roztopíme máslo, do něj přimícháme omyté a pokrájené lístky šalvěje. Do misky nastrouháme Parmezán.
- Jakmile se začne vařit voda, lžičkou vykrajujeme noky a vhazujeme je do vroucí vody. Promícháme, když vyplavou na povrch, vyjmeme je děrovanou naběračkou, dáme na talíře, polijeme bylinkovým máslem, posypeme Parmezánem a hned podáváme.