Lahodné špenátové noky

Ingredience


Máslo čerstvé 3 polévková lžíce
Mléko polotučné 2.5 dl
Mouka pšeničná hrubá 7 polévková lžíce
Pepř černý mletý 3 špetka
Rohlíky bílé 2 ks
Šalvěj 0.5 polévková lžíce
Špenát listový čerstvý 500 g
Sůl 1.5 kávová lžička
Sýr Parmezán 80 g
Vejce slepičí 2 ks
Voda pitná 2.5 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Polotvrdé rohlíky nakrájíme na kostičky, vložíme do mísy a zalijeme vařícím mlékem. (Mléko musí rohlíky téměř zalít.) Necháme je poté namočené asi 20 minut. Omyté špenátové listy pokrájíme, dáme do rendlíku a krátce pod poklicí podusíme. Jakmile špenát pustí vodu, dusíme ho asi 5 minut. Poté scedíme, necháme okapat a dáme do mixéru. Přidáme z mléka vymačkané rohlíky a rozmixujeme na polohrubou směs.
  2. Do mísy vložíme vejce, rozkvedláme vidličkou, přidáme špenát s rohlíky, sůl, pepř a postupně budeme přisypávat hrubou mouku (5 - 7 lžic). Těsto mícháme do té doby, ane se přestane lepit na stěny nádoby, mělo by být polotuhé.
  3. V hrnci přivedeme k varu asi 2,5 litru vody. V rendlíku roztopíme máslo, do něj přimícháme omyté a pokrájené lístky šalvěje. Do misky nastrouháme Parmezán.
  4. Jakmile se začne vařit voda, lžičkou vykrajujeme noky a vhazujeme je do vroucí vody. Promícháme, když vyplavou na povrch, vyjmeme je děrovanou naběračkou, dáme na talíře, polijeme bylinkovým máslem, posypeme Parmezánem a hned podáváme.