Moskevský koláč s čerstvým ovocem

Ingredience


Borůvky 100 g
Cukr krupice 350 g
Cukr vanilka 20 g
Jahody 150 g
Maliny 150 g
Máslo čerstvé 200 g
Meruňky 250 g
Mléko polotučné 100 ml
Mouka polohrubá 320 g
Mouka pšeničná hrubá 2 polévková lžíce
Ostružiny 100 g
Vaječný žloutek slepičí 1 ks
Vejce slepičí 2 ks
Voda pitná 1 polévková lžíce
Zakysaná smetana 200 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Polohrubou mouku smícháme s vlažným mlékem, vejci, cukrem, 150 g rozpuštěného másla a vanilkovým cukrem. Vypracujeme těsto, které necháme v chladnu asi půl hodiny odpočinout.
  2. Mezitím svaříme 250 g nakrájených vypeckovaných meruněk s trochou vody a 200 g cukru na řidší kaši.
  3. Z odleženého těsta vyválíme kulatou placku silnou asi 5 mm, kterou vložíme do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané koláčové formy, potřeme žloutkem rozšlehaným se lžící teplé vody a dáme na 15-20 minut do horké trouby péci. Jakmile těsto zrůžoví, zmírníme teplotu a po 5-7 minutách koláč vyjmeme, necháme vychladnout a vyndáme z formy.
  4. Potom na něj vyrovnáme směs drobného ovoce, které zalijeme povařenými meruňkami.
  5. Koláč naporcujeme a podáváme, může být dochucen zakysanou smetanou.