Moskevský koláč s čerstvým ovocem
Ingredience
Borůvky |
100 g |
Cukr krupice |
350 g |
Cukr vanilka |
20 g |
Jahody |
150 g |
Maliny |
150 g |
Máslo čerstvé |
200 g |
Meruňky |
250 g |
Mléko polotučné |
100 ml |
Mouka polohrubá |
320 g |
Mouka pšeničná hrubá |
2 polévková lžíce |
Ostružiny |
100 g |
Vaječný žloutek slepičí |
1 ks |
Vejce slepičí |
2 ks |
Voda pitná |
1 polévková lžíce |
Zakysaná smetana |
200 ml |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Polohrubou mouku smícháme s vlažným mlékem, vejci, cukrem, 150 g rozpuštěného másla a vanilkovým cukrem. Vypracujeme těsto, které necháme v chladnu asi půl hodiny odpočinout.
- Mezitím svaříme 250 g nakrájených vypeckovaných meruněk s trochou vody a 200 g cukru na řidší kaši.
- Z odleženého těsta vyválíme kulatou placku silnou asi 5 mm, kterou vložíme do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané koláčové formy, potřeme žloutkem rozšlehaným se lžící teplé vody a dáme na 15-20 minut do horké trouby péci. Jakmile těsto zrůžoví, zmírníme teplotu a po 5-7 minutách koláč vyjmeme, necháme vychladnout a vyndáme z formy.
- Potom na něj vyrovnáme směs drobného ovoce, které zalijeme povařenými meruňkami.
- Koláč naporcujeme a podáváme, může být dochucen zakysanou smetanou.