Gata, arménský závin

Ingredience


Cukr krupice 500 g
Cukr moučkový 200 g
Droždí 30 g
Máslo čerstvé 400 g
Mléko polotučné 500 ml
Mouka polohrubá 1350 g
Mouka pšeničná hladká T 650 700 g
Ořechy vlašské 200 g
Sůl 0.5 kávová lžička
Vaječný žloutek slepičí 3 ks
Voda pitná 200 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Nejprve připravíme kvásek. Smícháme 350 g polohrubé mouky, 30 g droždí, 200 ml vlažné vody, 100 ml teplého mléka a 50 g cukru a dáme na 20 minut kynout.
  2. Mezitím smícháme 450 g cukru, 400 ml mléka, 2 žloutky a půl lžičky soli, přidáme vykynutý kvásek a 1 kg polohrubé mouky, 10 minut zpracováváme těsto a poté ho přikryté na půl hodiny postavíme do tepla.
  3. Zatím připravíme náplň. Nastrouháme jádra vlašských ořechů. Potom hladkou mouku rozetřeme s 350 g změklého másla, přisypeme moučkový cukr a třeme tak dlouho, až vznikne hladký krém, do kterého nastrouhané ořechy vmícháme.
  4. Vykynuté těsto rozdělíme na 3 díly, které rozválíme na tenké čtvercové placky 40x40 cm. Placky po jedné straně potřeme rozpuštěným máslem a naskládáme je na sebe. Náplň uložíme podélně do středu, placky přeložíme, okraje stiskneme a založíme.
  5. Gatu pak přeneseme na plech s pečícím papírem, potřeme žloutkem a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme 30 minut, z toho 15 minut na mírném a 15 minut na velmi mírném ohni.
  6. Podáváme teplé i studené jako zákusek k čaji, kávě nebo dezertním vínům.