Gata, arménský závin
Ingredience
Cukr krupice |
500 g |
Cukr moučkový |
200 g |
Droždí |
30 g |
Máslo čerstvé |
400 g |
Mléko polotučné |
500 ml |
Mouka polohrubá |
1350 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
700 g |
Ořechy vlašské |
200 g |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Vaječný žloutek slepičí |
3 ks |
Voda pitná |
200 ml |
-
Doba přípravy: 60 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 20 porcí
- Nejprve připravíme kvásek. Smícháme 350 g polohrubé mouky, 30 g droždí, 200 ml vlažné vody, 100 ml teplého mléka a 50 g cukru a dáme na 20 minut kynout.
- Mezitím smícháme 450 g cukru, 400 ml mléka, 2 žloutky a půl lžičky soli, přidáme vykynutý kvásek a 1 kg polohrubé mouky, 10 minut zpracováváme těsto a poté ho přikryté na půl hodiny postavíme do tepla.
- Zatím připravíme náplň. Nastrouháme jádra vlašských ořechů. Potom hladkou mouku rozetřeme s 350 g změklého másla, přisypeme moučkový cukr a třeme tak dlouho, až vznikne hladký krém, do kterého nastrouhané ořechy vmícháme.
- Vykynuté těsto rozdělíme na 3 díly, které rozválíme na tenké čtvercové placky 40x40 cm. Placky po jedné straně potřeme rozpuštěným máslem a naskládáme je na sebe. Náplň uložíme podélně do středu, placky přeložíme, okraje stiskneme a založíme.
- Gatu pak přeneseme na plech s pečícím papírem, potřeme žloutkem a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme 30 minut, z toho 15 minut na mírném a 15 minut na velmi mírném ohni.
- Podáváme teplé i studené jako zákusek k čaji, kávě nebo dezertním vínům.