Litevský medový perník

Ingredience


Cukr krupice 100 g
Hřebíček 0.5 kávová lžička
Kakao 1 polévková lžíce
Kypřicí prášek do pečiva 15 g
Marmeláda višňová 200 g
Máslo čerstvé 40 g
Med včelí 150 g
Mouka polohrubá 300 g
Mouka pšeničná hrubá 2 polévková lžíce
Ořechy vlašské 100 g
Skořice mletá 0.5 kávová lžička
Vejce slepičí 1 ks
Zakysaná smetana 200 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Vejce s cukrem utřeme do pěny, přidáme lehce zahřátý med, mletou skořici, tlučený hřebíček, kakao, polovinu nasekaných jader vlašských ořechů a půl kypřicího prášku do perníku. Vše promícháme a za stálého míchání vsypeme polohrubou mouku a vypracujeme těsto.
  2. Těsto vložíme do formy vymazané máslem a vysypané hrubou moukou, povrch uhladíme, posypeme druhou polovinou ořechů a dáme do horké trouby péci na 15-20 minut.
  3. Upečený perník necháme vychladnout, pak ho rozkrájíme a podáváme přelitý zavařeninou a zakysanou smetanou.