Litevský medový perník
Ingredience
Cukr krupice |
100 g |
Hřebíček |
0.5 kávová lžička |
Kakao |
1 polévková lžíce |
Kypřicí prášek do pečiva |
15 g |
Marmeláda višňová |
200 g |
Máslo čerstvé |
40 g |
Med včelí |
150 g |
Mouka polohrubá |
300 g |
Mouka pšeničná hrubá |
2 polévková lžíce |
Ořechy vlašské |
100 g |
Skořice mletá |
0.5 kávová lžička |
Vejce slepičí |
1 ks |
Zakysaná smetana |
200 ml |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Vejce s cukrem utřeme do pěny, přidáme lehce zahřátý med, mletou skořici, tlučený hřebíček, kakao, polovinu nasekaných jader vlašských ořechů a půl kypřicího prášku do perníku. Vše promícháme a za stálého míchání vsypeme polohrubou mouku a vypracujeme těsto.
- Těsto vložíme do formy vymazané máslem a vysypané hrubou moukou, povrch uhladíme, posypeme druhou polovinou ořechů a dáme do horké trouby péci na 15-20 minut.
- Upečený perník necháme vychladnout, pak ho rozkrájíme a podáváme přelitý zavařeninou a zakysanou smetanou.