Šaněžky, ruské vdolečky

Ingredience


Cukr krupice 300 g
Cukr moučkový 1.5 polévková lžíce
Droždí 40 g
Máslo čerstvé 350 g
Mléko polotučné 300 ml
Mouka polohrubá 500 g
Mouka pšeničná hladká 1 polévková lžíce
Šlehačka 1 polévková lžíce
Sůl 0.5 kávová lžička
Vaječný žloutek slepičí 5 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. V teplém mléce rozmícháme droždí, vsypeme polovinu polohrubé mouky a zaděláme kvásek. Zatímco vzchází, utřeme žloutky s cukrem do pěny a rozpustíme máslo.
  2. Když kvásek vzejde, přidáme k němu půl lžičky soli, utřené žloutky, zbývající mouku a zaděláme těsto. Potom přilijeme máslo a těsto vypracujeme tak, aby se nelepilo na mísu ani k vařečce. Potom ho posypeme moukou, přikryjeme ubrouskem a dáme do tepla kynout. Vykynuté těsto vyklopíme na vál a uděláme z něho malé vdolečky, které narovnáme na plech vyložený pečícím papírem, lehce je potřeme máslem a dáme ještě chvíli kynout.
  3. Ze lžíce šlehačky, lžíce hladké mouky, lžíce másla a 1,5 lžíce moučkového cukru připravíme polevu, potřeme s ní bochánky a dáme do trouby na střední oheň péci na 12-15 minut.
  4. Hotové šaněžky podáváme k čaji a kávě.