Šaněžky, ruské vdolečky
Ingredience
Cukr krupice |
300 g |
Cukr moučkový |
1.5 polévková lžíce |
Droždí |
40 g |
Máslo čerstvé |
350 g |
Mléko polotučné |
300 ml |
Mouka polohrubá |
500 g |
Mouka pšeničná hladká |
1 polévková lžíce |
Šlehačka |
1 polévková lžíce |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Vaječný žloutek slepičí |
5 ks |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 15 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- V teplém mléce rozmícháme droždí, vsypeme polovinu polohrubé mouky a zaděláme kvásek. Zatímco vzchází, utřeme žloutky s cukrem do pěny a rozpustíme máslo.
- Když kvásek vzejde, přidáme k němu půl lžičky soli, utřené žloutky, zbývající mouku a zaděláme těsto. Potom přilijeme máslo a těsto vypracujeme tak, aby se nelepilo na mísu ani k vařečce. Potom ho posypeme moukou, přikryjeme ubrouskem a dáme do tepla kynout. Vykynuté těsto vyklopíme na vál a uděláme z něho malé vdolečky, které narovnáme na plech vyložený pečícím papírem, lehce je potřeme máslem a dáme ještě chvíli kynout.
- Ze lžíce šlehačky, lžíce hladké mouky, lžíce másla a 1,5 lžíce moučkového cukru připravíme polevu, potřeme s ní bochánky a dáme do trouby na střední oheň péci na 12-15 minut.
- Hotové šaněžky podáváme k čaji a kávě.