Muffiny se sušenými meruňkami a švestkami

Ingredience


Cukr práškový s vanilkovou příchutí 2 polévková lžíce
Cukr krupice 1 špetka
Droždí 21 g
Mléko polotučné 1.2 dl
Cukr krupice 60 g
Mandle 60 g
Máslo čerstvé 60 g
Meruňky sušené 50 g
Mouka polohrubá pšeničná Babiččina volba 250 g
Sůl 1 špetka
Švestky sušené 50 g
Vaječný žloutek slepičí 1 ks
Voda pitná 1 dl
Mouka polohrubá 2 polévková lžíce
Olej slunečnicový 1.5 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do hrnečku s vlažným mlékem rozdrobíme kvasnice, přidáme špetku cukru a kvasnice rozpustíme.
  2. Ve větší míse si utřeme změklé máslo s cukrem, solí, žloutkem a mletými loupanými mandlemi, přimícháme polohrubou mouku a mléko s kvasnicemi. Těsto promícháme a ručním šlehačem uhněteme hladké vláčné těsto. Zakryjeme ho čistým plátnem a necháme v teple kynout přibližně 45 minut.
  3. Nesýřené sušené meruňky a švestky (bez pecek) promyjeme v sítu pod tekoucí vodou a nakrájíme je na malé kousky. Ovoce zalijeme asi 1 dl vlahé vody a necháme je namočené asi 10 minut. Poté je scedíme a necháme okapat. Do vykynutého těsta zamícháme ovoce, těsto vyklopíme na pomoučený vál a rozdělíme ho na 12 stejných dílů. Formu na muffiny (např. silikonovou na 12 kusů) vytřeme olejem.
  4. Z každého dílu těsta si utvoříme kuličku, kterou vložíme do formičky. Takto utvoříme zbytek muffin.
  5. Formu s muffinami vložíme do předehřáté trouby na 180°C. Pečeme je přibližně 20-25 minut dozlatova. Když jsou muffiny upečené, formu necháme asi 3 minuty vychladnout, poté muffiny vyjmeme z formy, vložíme do papírového košíčku, posypeme moučkovým cukrem s vanilkovou příchutí a servírujeme.