Lívance zapečené s bílkovým sněhem

Ingredience


Cukr krupice 200 g
Cukr moučkový 2 polévková lžíce
Jablka 500 g
Máslo čerstvé 230 g
Mouka pšeničná hladká 250 g
Olej rostlinný 100 ml
Skořice mletá 0.5 kávová lžička
Smetana 200 ml
Vejce slepičí 10 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Vyzrálá jablka oloupeme, zbavíme jadřinců, nastrouháme a spolu se 150 g cukru a skořicí je podusíme na 50 g másla. Vejce rozklepneme, oddělíme bílky od žloutků a bílky vyšleháme se 2 lžícemi moučkového cukru na tuhý sníh.
  2. Žloutky, smetanu, 50 g cukru a 150 g másla vymícháme do hladké hmoty, přidáme hladkou mouku a třetinu sněhu z bílků. Z této hmoty upečeme na oleji 4 lívance, na ně rozdělíme jablečné pyré, stočíme je a vložíme do máslem vymazané zapékací misky.
  3. Lívance v misce zakryjeme tuhým sněhem a zapékáme v troubě, až povrch sněhu zrůžoví.
  4. Zapečené lívance podáváme teplé s čajem.