Lívance zapečené s bílkovým sněhem
Ingredience
Cukr krupice |
200 g |
Cukr moučkový |
2 polévková lžíce |
Jablka |
500 g |
Máslo čerstvé |
230 g |
Mouka pšeničná hladká |
250 g |
Olej rostlinný |
100 ml |
Skořice mletá |
0.5 kávová lžička |
Smetana |
200 ml |
Vejce slepičí |
10 ks |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Vyzrálá jablka oloupeme, zbavíme jadřinců, nastrouháme a spolu se 150 g cukru a skořicí je podusíme na 50 g másla. Vejce rozklepneme, oddělíme bílky od žloutků a bílky vyšleháme se 2 lžícemi moučkového cukru na tuhý sníh.
- Žloutky, smetanu, 50 g cukru a 150 g másla vymícháme do hladké hmoty, přidáme hladkou mouku a třetinu sněhu z bílků. Z této hmoty upečeme na oleji 4 lívance, na ně rozdělíme jablečné pyré, stočíme je a vložíme do máslem vymazané zapékací misky.
- Lívance v misce zakryjeme tuhým sněhem a zapékáme v troubě, až povrch sněhu zrůžoví.
- Zapečené lívance podáváme teplé s čajem.