Gozinaki, gruzínský ořechový medový dezert

Ingredience


Cukr moučkový 100 g
Med včelí 500 g
Ořechy vlašské 500 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Jádra vlašských ořechů lehce opražíme na suché pánvi a pak je nakrájíme na malé kousky.
  2. Do širšího kastrolu vlijeme med, uvedeme do varu a vaříme tak dlouho, až se kapka neroztéká na talíři. Pak do medu vsypeme ořechy a moučkový cukr a za stálého míchání vaříme dále tak dlouho, dokud neucítíme, že došlo ke karamelizaci.
  3. Hmotu pak sejmeme z ohně a nalijeme na čistý vodou pokropený vál a válečkem namočeným ve vodě ji rozválíme na plát o síle 1 cm.
  4. Necháme vychladnout a nakrájíme na čtverce 5x5 cm, které pak usušíme v otevřené troubě při velmi nízké teplotě.