Gozinaki, gruzínský ořechový medový dezert
Ingredience
Cukr moučkový |
100 g |
Med včelí |
500 g |
Ořechy vlašské |
500 g |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Jádra vlašských ořechů lehce opražíme na suché pánvi a pak je nakrájíme na malé kousky.
- Do širšího kastrolu vlijeme med, uvedeme do varu a vaříme tak dlouho, až se kapka neroztéká na talíři. Pak do medu vsypeme ořechy a moučkový cukr a za stálého míchání vaříme dále tak dlouho, dokud neucítíme, že došlo ke karamelizaci.
- Hmotu pak sejmeme z ohně a nalijeme na čistý vodou pokropený vál a válečkem namočeným ve vodě ji rozválíme na plát o síle 1 cm.
- Necháme vychladnout a nakrájíme na čtverce 5x5 cm, které pak usušíme v otevřené troubě při velmi nízké teplotě.