Pumpernikel, lotyšský moučník

Ingredience


Čokoláda na vaření 100 g
Cukr krupice 200 g
Jádra lískových ořechů 100 g
Kypřicí prášek do pečiva 15 g
Máslo čerstvé 120 g
Mouka polohrubá 500 g
Skořice mletá 1 kávová lžička
Vejce slepičí 3 ks
Voda pitná 190 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Lískové ořechy zbavíme tenkých slupek, 60 g nastrouháme a zbytek rozpůlíme. Změklé máslo utřeme s cukrem a mletou skořicí do pěny, přidáme rozmíchaná vejce, polohrubou mouku promíchanou s polovinou prášku do pečiva, mletá jádra lískových ořechů a důkladně zpracujeme na hladké těsto.
  2. Z vypracovaného těsta utvoříme šišku o průměru 3 cm, položíme na plech s pečícím papírem, potřeme vejcem a na mírném ohni pečeme 20-25 minut dozlatova.
  3. Mezitím ve vodní lázni umícháme z tabulky čokolády na vaření, 190 ml vody a lžičky másla čokoládovou polevu.
  4. Upečený moučník ihned za tepla pokrájíme na plátky silné 1 cm, necháme vychladnout a pak každý plátek potřeme čokoládovou polevou a ozdobíme polovinou lískového ořechu.
  5. Moučník podáváme k bílé i černé kávě a k čaji.