Pumpernikel, lotyšský moučník
Ingredience
Čokoláda na vaření |
100 g |
Cukr krupice |
200 g |
Jádra lískových ořechů |
100 g |
Kypřicí prášek do pečiva |
15 g |
Máslo čerstvé |
120 g |
Mouka polohrubá |
500 g |
Skořice mletá |
1 kávová lžička |
Vejce slepičí |
3 ks |
Voda pitná |
190 ml |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 25 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Lískové ořechy zbavíme tenkých slupek, 60 g nastrouháme a zbytek rozpůlíme. Změklé máslo utřeme s cukrem a mletou skořicí do pěny, přidáme rozmíchaná vejce, polohrubou mouku promíchanou s polovinou prášku do pečiva, mletá jádra lískových ořechů a důkladně zpracujeme na hladké těsto.
- Z vypracovaného těsta utvoříme šišku o průměru 3 cm, položíme na plech s pečícím papírem, potřeme vejcem a na mírném ohni pečeme 20-25 minut dozlatova.
- Mezitím ve vodní lázni umícháme z tabulky čokolády na vaření, 190 ml vody a lžičky másla čokoládovou polevu.
- Upečený moučník ihned za tepla pokrájíme na plátky silné 1 cm, necháme vychladnout a pak každý plátek potřeme čokoládovou polevou a ozdobíme polovinou lískového ořechu.
- Moučník podáváme k bílé i černé kávě a k čaji.