Čak-čak, uzbecký medový dezert
Ingredience
Cukr krupice |
430 g |
Mák mletý |
150 g |
Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce |
Med včelí |
500 g |
Mléko polotučné |
4 polévková lžíce |
Mouka polohrubá |
500 g |
Olej rostlinný |
1 polévková lžíce |
Sůl |
1 špetka |
Vejce slepičí |
5 ks |
Vlašské ořechy |
100 g |
Vodka |
1 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 35 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 12 porcí
- Rozklepneme vejce, oddělíme žloutky od bílků a z bílků ušleháme tuhý sníh
- Žloutky utřeme se 30 g pískového cukru a změklým máslem, přidáme špetku soli, ušlehané bílky, mléko a vodku, promísíme a za stálého míchání přisypeme polovinu dávky polohrubé mouky. Vypracujeme řídké těsto, do kterého zapracujeme zbytek mouky, až vznikne těsto dostatečně husté. To zabalíme do vlhké utěrky a necháme asi 20 minut odležet.
- Mezitím si připravíme makovo-ořechovou směs. Rozsekáme 100 g jader vlašských ořechů, na suché pánvi je krátce opražíme, umeleme mák a smícháme ho s ořechy.
- Z těsta vyválíme plát 3 mm silný, nakrájíme ho na proužky široké půl centimetru, ze kterých pak nakrájíme kousky asi 3 cm dlouhé. Tyto „nudle“ vložíme do síta rozehřáté fritézy, dozlatova je osmažíme a dáme okapat.
- Ve velké pánvi rozpustíme med, přidáme do něj 400 g cukru a dobře provaříme. Pěnu sbíráme a směs vaříme do zhoustnutí. Pak ji sejmeme z ohně, vmícháme makovo-ořechovou směs, přidáme osmažené nudle a vše rovnoměrně promícháme.
- Horký čak-čak rozestřeme na plech s pečícím papírem ve vrstvě vysoké 1 cm a necháme vychladnout.
- Čak-čak podáváme nakrájený na čtverečky nebo kosočtverce.