Čak-čak, uzbecký medový dezert

Ingredience


Cukr krupice 430 g
Mák mletý 150 g
Máslo čerstvé 1 polévková lžíce
Med včelí 500 g
Mléko polotučné 4 polévková lžíce
Mouka polohrubá 500 g
Olej rostlinný 1 polévková lžíce
Sůl 1 špetka
Vejce slepičí 5 ks
Vlašské ořechy 100 g
Vodka 1 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Rozklepneme vejce, oddělíme žloutky od bílků a z bílků ušleháme tuhý sníh
  2. Žloutky utřeme se 30 g pískového cukru a změklým máslem, přidáme špetku soli, ušlehané bílky, mléko a vodku, promísíme a za stálého míchání přisypeme polovinu dávky polohrubé mouky. Vypracujeme řídké těsto, do kterého zapracujeme zbytek mouky, až vznikne těsto dostatečně husté. To zabalíme do vlhké utěrky a necháme asi 20 minut odležet.
  3. Mezitím si připravíme makovo-ořechovou směs. Rozsekáme 100 g jader vlašských ořechů, na suché pánvi je krátce opražíme, umeleme mák a smícháme ho s ořechy.
  4. Z těsta vyválíme plát 3 mm silný, nakrájíme ho na proužky široké půl centimetru, ze kterých pak nakrájíme kousky asi 3 cm dlouhé. Tyto „nudle“ vložíme do síta rozehřáté fritézy, dozlatova je osmažíme a dáme okapat.
  5. Ve velké pánvi rozpustíme med, přidáme do něj 400 g cukru a dobře provaříme. Pěnu sbíráme a směs vaříme do zhoustnutí. Pak ji sejmeme z ohně, vmícháme makovo-ořechovou směs, přidáme osmažené nudle a vše rovnoměrně promícháme.
  6. Horký čak-čak rozestřeme na plech s pečícím papírem ve vrstvě vysoké 1 cm a necháme vychladnout.
  7. Čak-čak podáváme nakrájený na čtverečky nebo kosočtverce.