Celerová polévka se smetanou a česnekem

Ingredience


Celer bulvový 200 g
Cibule 1 ks
Máslo čerstvé 50 g
Masox 2 kostka
Mouka pšeničná hladká T 650 2 polévková lžíce
Muškátový oříšek 1 špetka
Olej slunečnicový 4 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 špetka
Petržel - nať 20 g
Smetana 200 g
Sůl 2 špetka
Vaječný žloutek slepičí 3 ks
Voda pitná 2.1 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Olej rozpálíme v hrnci, přidáme oloupanou a na malé kousky nakrájenou cibuli. Do sklovité cibule oloupaný, drobně pokrájený celer a osmahneme do poloměkka. Ve vroucí vodě rozpustíme dvě kostky Masoxu a zalijeme osmažený celer. Dochutíme solí, pepřem, jemně nastrouhaným muškátovým oříškem a povaříme do měkka.
  2. V pánvičce rozehřejeme máslo, přisypeme mouku, za stálého míchání připravíme světlou jíšku. Rozředíme ji smetanou, metlou dobře promícháme na hladkou hmotu, kterou zahustíme polévku. Žloutky rozkvedláme v 1 dl vody a postupně přiléváme do polévky. Nakonec vsypeme drobně sekanou petrželovou nať, zamícháme a stáhneme ze sporáku.
  3. Hotovou polévku necháme 10 minut odpočinout pod poklicí a porcujeme na jednotlivé hluboké talíře. Servírujeme také v polévkových miskách.