Celerová polévka se smetanou a česnekem
Ingredience
Celer bulvový |
200 g |
Cibule |
1 ks |
Máslo čerstvé |
50 g |
Masox |
2 kostka |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
2 polévková lžíce |
Muškátový oříšek |
1 špetka |
Olej slunečnicový |
4 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Petržel - nať |
20 g |
Smetana |
200 g |
Sůl |
2 špetka |
Vaječný žloutek slepičí |
3 ks |
Voda pitná |
2.1 l |
-
Doba přípravy: 10 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Olej rozpálíme v hrnci, přidáme oloupanou a na malé kousky nakrájenou cibuli. Do sklovité cibule oloupaný, drobně pokrájený celer a osmahneme do poloměkka. Ve vroucí vodě rozpustíme dvě kostky Masoxu a zalijeme osmažený celer. Dochutíme solí, pepřem, jemně nastrouhaným muškátovým oříškem a povaříme do měkka.
- V pánvičce rozehřejeme máslo, přisypeme mouku, za stálého míchání připravíme světlou jíšku. Rozředíme ji smetanou, metlou dobře promícháme na hladkou hmotu, kterou zahustíme polévku. Žloutky rozkvedláme v 1 dl vody a postupně přiléváme do polévky. Nakonec vsypeme drobně sekanou petrželovou nať, zamícháme a stáhneme ze sporáku.
- Hotovou polévku necháme 10 minut odpočinout pod poklicí a porcujeme na jednotlivé hluboké talíře. Servírujeme také v polévkových miskách.