Ruské jablečné bábušky
Ingredience
Brandy |
1 polévková lžíce |
Cukr krupice |
1 polévková lžíce |
Cukr moučkový |
2 polévková lžíce |
Jablko |
8 ks |
Listové těsto |
500 g |
Marmeláda višňová |
2 polévková lžíce |
Skořice mletá |
1 kávová lžička |
Švestky |
8 ks |
Vejce slepičí |
1 ks |
Mandle |
50 g |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Středně velká vyzrálá jablka oloupeme, seřízneme vršek a vykrojíme jádřinec s částí dužiny. Švestky nakrojíme, vyjmeme pecky a nahradíme je oloupanými mandlemi. Višňovou zavařeninu smícháme s cukrem, koňakem a skořicí.
- Do dutiny jablka vložíe lžíci zavařeninové směsi, potom švestku s mandlí, navrch dáme opět zavařeninovou směs. Z lístkového těsta vyválíme plát silný 2 - 3 mm, rozkrájíme na čtverce o velikostí odpovídající velikosti jablek a jablka do nich zabalíme. Ze zbytku těsta vytvarujeme kuličky, které vtiskneme do vršků jablek, do nich ještě zapíchneme oloupané mandle.
- Jablka postavíme na plech s pečicím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v mírně vyhřáté troubě do zlatova.
- Bábušky podáváme horké, posypané moučkovým cukrem.