Vepřové maso s jablky s bramborovou pokličkou
Ingredience
Anglická slanina |
200 g |
Brambory vařené ve slupce |
400 g |
Cibule |
250 g |
Jablka |
200 g |
Máslo čerstvé |
15 g |
Mléko polotučné |
60 ml |
Olej slunečnicový |
30 g |
Pepř černý mletý |
1 g |
Šalvěj čerstvá |
15 g |
Sůl |
10 g |
Vepřová plec |
600 g |
Víno jablečné |
300 ml |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 110 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- Vepřové maso pokrájíme na kostky, anglickou slaninu na nudličky, cibuli nadrobno, jablka oloupeme, rozkrojíme napůl, vykrojíme jádřince a dužinu nakrájíme na kostičky. V pánvi rozehřejeme olej, přisypeme slaninu s cibulí, smažíme do zlatova. Přidáme maso, orestujeme, osolíme, opepříme, podusíme ve vlastní šťávě a jakmile se šťáva vydusí, posypeme šalvějí. Poté podlijeme neslazeným vínem a dusíme pod pokličkou asi 90 minut.
- Vařené brambory oloupeme, vložíme do mísy, přilijeme mléko, rozpuštěné máslo, podle chuti osolíme a rozmačkáme šťouchadlem. Masovou směs přendáme do zapékací misky, zakryjeme bramborovou kaší a vložíme na 5 minut pod gril. Kaše by měla na povrchu lehce zezlátnout.