Vepřové maso s jablky s bramborovou pokličkou

Ingredience


Anglická slanina 200 g
Brambory vařené ve slupce 400 g
Cibule 250 g
Jablka 200 g
Máslo čerstvé 15 g
Mléko polotučné 60 ml
Olej slunečnicový 30 g
Pepř černý mletý 1 g
Šalvěj čerstvá 15 g
Sůl 10 g
Vepřová plec 600 g
Víno jablečné 300 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Vepřové maso pokrájíme na kostky, anglickou slaninu na nudličky, cibuli nadrobno, jablka oloupeme, rozkrojíme napůl, vykrojíme jádřince a dužinu nakrájíme na kostičky. V pánvi rozehřejeme olej, přisypeme slaninu s cibulí, smažíme do zlatova. Přidáme maso, orestujeme, osolíme, opepříme, podusíme ve vlastní šťávě a jakmile se šťáva vydusí, posypeme šalvějí. Poté podlijeme neslazeným vínem a dusíme pod pokličkou asi 90 minut.
  2. Vařené brambory oloupeme, vložíme do mísy, přilijeme mléko, rozpuštěné máslo, podle chuti osolíme a rozmačkáme šťouchadlem. Masovou směs přendáme do zapékací misky, zakryjeme bramborovou kaší a vložíme na 5 minut pod gril. Kaše by měla na povrchu lehce zezlátnout.