Makové dortíčky s ananasem
Ingredience
Citrónová kůra |
1 polévková lžíce |
Cukr bílý krupice |
130 g |
Cukr vanilka |
1 ks |
Kompot ananasový |
500 g |
Kypřicí prášek do pečiva |
1 ks |
Mák Modrý |
80 g |
Máslo |
150 g |
Mouka polohrubá |
300 g |
Podmáslí |
2.5 dl |
Vejce slepičí |
2 ks |
Citrónová šťáva |
1.5 polévková lžíce |
Cukr krupice |
2.5 polévková lžíce |
Vaječný bílek slepičí |
1 ks |
Višně kandované |
50 g |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 25 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Žáruvzdorné menší skleničky vytřeme pomocí mašlovačky rozehřátým máslem (50 g). Poté je vysypeme pískovým cukrem (30 g). Kompotovaný ananas scedíme, necháme ho okapat (šťávu zachytíme a vypijeme). Poté ananas nakrájíme na malé kousky. Do mísy pomeleme mák, přidáme k němu polohrubou mouku, kypřící prášek, nastrouhanou citrónovou kůru a směs promícháme. Do mísy pokrájíme změklé máslo(100 g), přidáme cukr (100 g), 1 vanilkový cukr, 2 žloutky a máslo utřeme do pěny. Dva bílky vyšleháme na tuhý sníh. K máslu přidáme prosátou polohrubou mouku s pomletým mákem, směs dobře promícháme, přilijeme podmáslí, přidáme ananas. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, který zlehka zapracujeme do těsta. Těsto nalijeme do 2/3 připravených sklenic. Postavíme je na pečící plech a dáme do předehřáté trouby.
- Po upečení dortíky necháme asi 3-5 minut vychladnout, opatrně je vyklopíme a dáme na talířky nebo vložíme do papírových košíčků.
- Připravíme polevu: V misce vyšleháme bílek s cukrem na tuhý sníh. Přidáme k němu citrónovou šťávu a vymícháme. Každý dortík polijeme citrónovou polevou, středy dortíků ozdobíme kandovanou višní (nebo třešní) a jakmile poleva zatuhne, dortíky servírujeme.