Makové dortíčky s ananasem

Ingredience


Citrónová kůra 1 polévková lžíce
Cukr bílý krupice 130 g
Cukr vanilka 1 ks
Kompot ananasový 500 g
Kypřicí prášek do pečiva 1 ks
Mák Modrý 80 g
Máslo 150 g
Mouka polohrubá 300 g
Podmáslí 2.5 dl
Vejce slepičí 2 ks
Citrónová šťáva 1.5 polévková lžíce
Cukr krupice 2.5 polévková lžíce
Vaječný bílek slepičí 1 ks
Višně kandované 50 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Žáruvzdorné menší skleničky vytřeme pomocí mašlovačky rozehřátým máslem (50 g). Poté je vysypeme pískovým cukrem (30 g). Kompotovaný ananas scedíme, necháme ho okapat (šťávu zachytíme a vypijeme). Poté ananas nakrájíme na malé kousky. Do mísy pomeleme mák, přidáme k němu polohrubou mouku, kypřící prášek, nastrouhanou citrónovou kůru a směs promícháme. Do mísy pokrájíme změklé máslo(100 g), přidáme cukr (100 g), 1 vanilkový cukr, 2 žloutky a máslo utřeme do pěny. Dva bílky vyšleháme na tuhý sníh. K máslu přidáme prosátou polohrubou mouku s pomletým mákem, směs dobře promícháme, přilijeme podmáslí, přidáme ananas. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, který zlehka zapracujeme do těsta. Těsto nalijeme do 2/3 připravených sklenic. Postavíme je na pečící plech a dáme do předehřáté trouby.
  2. Po upečení dortíky necháme asi 3-5 minut vychladnout, opatrně je vyklopíme a dáme na talířky nebo vložíme do papírových košíčků.
  3. Připravíme polevu: V misce vyšleháme bílek s cukrem na tuhý sníh. Přidáme k němu citrónovou šťávu a vymícháme. Každý dortík polijeme citrónovou polevou, středy dortíků ozdobíme kandovanou višní (nebo třešní) a jakmile poleva zatuhne, dortíky servírujeme.