Azerbájdžánský pomerančový rosol
Ingredience
Citronová šťáva |
1 polévková lžíce |
Cukr krupice |
200 g |
Granátové jablko semínka |
2 ks |
Pomeranče |
2 ks |
Voda pitná |
650 ml |
Želatina |
30 g |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Pomeranče oloupeme, nakrájíme na malé kousky, vybereme jadérka, zasypeme polovinou cukru a necháme půl hodiny stát, aby pustily šťávu. Potom šťávu scedíme a prolisujeme do ní dřeň. Z granátových jablek vybereme jádra.
- Do kastrolu nasypeme druhou polovinu cukru, přidáme na kousky nakrájenou kůru z 1 pomeranče, zalijeme 600 ml vody a svaříme na sirup. Přidáme ve studené vodě namočenou želatinu a nastrouhanou kůru z druhého pomeranče. Za stálého míchání ještě chvilku povaříme, potom odstavíme z ohně a vlijeme pomerančovou šťávu. Podle chuti můžeme přidat i trochu šťávy citronové.
- Sirup přecedíme, poněkud ochladíme a nalijeme do studenou vodou vypláchnutých kompotových misek do výše 1 cm a postavíme do chladna. Na ztuhlý rosol rozložíme jádra granátových jablek, zalijeme zbylým rosolem a znovu dáme vychladit.
- Podáváme ozdobené několika zrnky granátového jablka.