Staroukrajinská medovina
Ingredience
Chmelové šištice |
1 hrst |
Cukr krupice |
2 polévková lžíce |
Droždí |
10 g |
Kardamom |
1 kávová lžička |
Med včelí |
250 g |
Voda pitná |
4 l |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 15 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Med v hrnci smícháme s 1 litrem vody, uvedeme do varu, stáhneme z ohně a sebereme pěnu. V jiné nádobě smícháme 3 litry vody s hrstí chmelu, necháme vzkypět a odstavíme.
- Obě tekutiny pak slijeme, necháme trochu vychladnout, přidáme rozdrobené droždí, karamel ze 2 lžic cukru a lžičky kardamomu, promícháme a zakryjeme plátnem. Nádobu uložíme na chladné místo s teplotou mepřesahující 10°C a nápoj necháme kvasit tak dlouho, až se na povrchu začne tvořit pěna.
- Pěnu sebereme, nápoj přecedíme a podáváme. Můžeme jej také stočit do lahví a v chladničce po dobu až 2 týdnů uchovat.