Sbitěň, staroruský léčivý nápoj
Ingredience
Cukr krupice |
100 g |
Hřebíček |
0.5 kávová lžička |
Máta sušená |
1 polévková lžíce |
Med včelí |
150 g |
Pepř černý celý |
0.5 kávová lžička |
Třezalka |
3 kávová lžička |
Voda pitná |
1.5 l |
Zázvor |
0.5 ks |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 35 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- V kastrolku s 300 ml vody rozpustíme a povaříme med. Odděleně svaříme 300 ml vody s cukrem, oba odvary slijeme a společně vaříme 20 minut a uložíme v teple. Zbytek vody uvedeme do varu, přidáme 3 lžičky sušené třezalky, 6 hřebíčků, 6 zrnek pepře, nahrubo nastrouhaný zázvor z půlky středně velkého kořene, lžíci máty a vaříme 10 minut.
- Odvar z koření pak necháme přikrytý asi čtvrt hodiny vyluhovat, pak ho přecedíme a přilijeme do odvaru cukru a medu.
- Sbitěň dobře promícháme a teplou podáváme v zimě proti nachlazení.