Sbitěň, staroruský léčivý nápoj

Ingredience


Cukr krupice 100 g
Hřebíček 0.5 kávová lžička
Máta sušená 1 polévková lžíce
Med včelí 150 g
Pepř černý celý 0.5 kávová lžička
Třezalka 3 kávová lžička
Voda pitná 1.5 l
Zázvor 0.5 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. V kastrolku s 300 ml vody rozpustíme a povaříme med. Odděleně svaříme 300 ml vody s cukrem, oba odvary slijeme a společně vaříme 20 minut a uložíme v teple. Zbytek vody uvedeme do varu, přidáme 3 lžičky sušené třezalky, 6 hřebíčků, 6 zrnek pepře, nahrubo nastrouhaný zázvor z půlky středně velkého kořene, lžíci máty a vaříme 10 minut.
  2. Odvar z koření pak necháme přikrytý asi čtvrt hodiny vyluhovat, pak ho přecedíme a přilijeme do odvaru cukru a medu.
  3. Sbitěň dobře promícháme a teplou podáváme v zimě proti nachlazení.