Jelení guláš zapečený s batáty
Ingredience
Brambory sladké (Batáty) |
800 g |
Celer řapíkatý |
150 g |
Cibule |
200 g |
Hořčice Bornier - hrubozrnná |
15 g |
Hovězí vývar základní |
200 ml |
Jelení plec |
600 g |
Olej olivový extra panenský |
30 g |
Pepř černý mletý |
1 g |
Pomerančová kůra |
25 g |
Pomerančová šťáva |
40 ml |
Solamyl |
15 g |
Sůl |
10 g |
Tymián čerstvý |
15 g |
Víno červené |
300 ml |
Voda pitná |
900 ml |
Žampiony čerstvé |
200 g |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 80 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Jelení maso nakrájíme na středně velké kostky, cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno, batáty oškrábeme, nakrájíme na kostičky, žampiony na plátky a řapíkatý celer na nudličky. V hrnci rozehřejeme olej, přisypeme cibuli a osmahneme. Přidáme maso, orestujeme, osolíme, opepříme, přimícháme žampiony, celer, lístky tymiánu, zalijeme vínem, vývarem a zvolna dusíme asi 45 minut.
- Mezitím vložíme do rendlíku batáty, zalijeme vodou a povaříme 15 minut doměkka. Scedíme, vložíme do mísy, přidáme hořčici, strouhanou pomerančovou kůru, šťávu, podle chuti sůl, pepř a šťouchadlem rozmačkáme na kaši.
- Guláš zahustíme solamylem rozmíchaným v trošce vody, přendáme do pekáčku, zakryjeme batátovou kaší, vložíme do vyhřáté trouby a pečeme zhruba 20 minut.