Jelení guláš zapečený s batáty

Ingredience


Brambory sladké (Batáty) 800 g
Celer řapíkatý 150 g
Cibule 200 g
Hořčice Bornier - hrubozrnná 15 g
Hovězí vývar základní 200 ml
Jelení plec 600 g
Olej olivový extra panenský 30 g
Pepř černý mletý 1 g
Pomerančová kůra 25 g
Pomerančová šťáva 40 ml
Solamyl 15 g
Sůl 10 g
Tymián čerstvý 15 g
Víno červené 300 ml
Voda pitná 900 ml
Žampiony čerstvé 200 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Jelení maso nakrájíme na středně velké kostky, cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno, batáty oškrábeme, nakrájíme na kostičky, žampiony na plátky a řapíkatý celer na nudličky. V hrnci rozehřejeme olej, přisypeme cibuli a osmahneme. Přidáme maso, orestujeme, osolíme, opepříme, přimícháme žampiony, celer, lístky tymiánu, zalijeme vínem, vývarem a zvolna dusíme asi 45 minut.
  2. Mezitím vložíme do rendlíku batáty, zalijeme vodou a povaříme 15 minut doměkka. Scedíme, vložíme do mísy, přidáme hořčici, strouhanou pomerančovou kůru, šťávu, podle chuti sůl, pepř a šťouchadlem rozmačkáme na kaši.
  3. Guláš zahustíme solamylem rozmíchaným v trošce vody, přendáme do pekáčku, zakryjeme batátovou kaší, vložíme do vyhřáté trouby a pečeme zhruba 20 minut.