Jogurtová hrachová polévka

Ingredience


Česnek 2 stroužek
Hrách 250 g
Jogurt bílý 250 g
Kmín drcený 0.5 kávová lžička
Máslo čerstvé 60 g
Mouka pšeničná hladká T 650 3 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 špetka
Petržel - nať 20 g
Sůl 0.5 kávová lžička
Voda pitná 3.5 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Předem ve dvou litrech studené vody minimálně na 6 hodin namočený hrách scedíme a uvaříme v 1, l čerstvé vody do měkka. Osolíme, opepříme. V pánvi na rozpáleném másle do zlatova osmažíme oloupanou, na malé kousky pokrájenou cibuli. Posypeme moukou, rozředíme vývarem z hrachu, dobře promícháme a vlijeme do hrnce s hrachem. Vše ponorným mixérem rozmixujeme. Přidáme kmín, prolisovaný česnek a za stálého míchání přivedeme k varu. Vlijeme jogurt, nevaříme, jen stálým mícháním zahřejeme a stáhneme ze sporáku.
  2. Podáváme na jednotlivých hlubokých talířích. Vhodné jsou také polévkové misky. Před podáváním porce posypeme nasekanou petrželovou natí.