Jogurtová hrachová polévka
Ingredience
Česnek |
2 stroužek |
Hrách |
250 g |
Jogurt bílý |
250 g |
Kmín drcený |
0.5 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
60 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
3 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Petržel - nať |
20 g |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Voda pitná |
3.5 l |
-
Doba přípravy: 10 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Předem ve dvou litrech studené vody minimálně na 6 hodin namočený hrách scedíme a uvaříme v 1, l čerstvé vody do měkka. Osolíme, opepříme. V pánvi na rozpáleném másle do zlatova osmažíme oloupanou, na malé kousky pokrájenou cibuli. Posypeme moukou, rozředíme vývarem z hrachu, dobře promícháme a vlijeme do hrnce s hrachem. Vše ponorným mixérem rozmixujeme. Přidáme kmín, prolisovaný česnek a za stálého míchání přivedeme k varu. Vlijeme jogurt, nevaříme, jen stálým mícháním zahřejeme a stáhneme ze sporáku.
- Podáváme na jednotlivých hlubokých talířích. Vhodné jsou také polévkové misky. Před podáváním porce posypeme nasekanou petrželovou natí.