Květáková polévka s mandlemi
Ingredience
Chilli koření mleté |
2 špetka |
Cibule |
1 ks |
Citrónová šťáva |
2 ml |
Květák |
300 g |
Mandle |
200 g |
Máslo čerstvé |
100 g |
Muškátový oříšek |
1 špetka |
Ovesné vločky |
3 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Petržel - nať |
30 g |
Smetana |
100 g |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Vegeta |
0.5 kávová lžička |
Víno bílé |
6 dl |
Vývar zeleninový |
6 dl |
-
Doba přípravy: 10 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Důkladně očištěný a pod studenou tekoucí vodou propláchnutý květák rozebereme na jednotlivé růžičky. V hrnci rozehřejeme máslo, osmahneme do zlatova nakrájenou cibuli, přidáme květákové růžičky, za častého míchání dusíme 15 minut. Následně zalijeme vínem, dobře promícháme a vsypeme vločky. Vlijeme vývar, přivedeme k varu, povaříme ještě 15 minut a vše ponorným mixérem rozmixujeme na hladkou hmotu.
- Do hmoty vlijeme smetanu, ochutíme solí, pepřem, Vegetou, jemně nastrouhaným muškátovým oříškem. Podle chuti pžidáme chilli koření a nakonec citrónovou šťávu. Polévku za občasného míchání přivedeme k varu a stáhneme ze sporáku.
- Necháme pod poklici 10 minut odpočinout. V pánvičce opražíme oloupané mandle, udržujeme teplé, ale ne horké. Hotovou polévku servírujeme v hlubokých talířích. Každou porci před servírováním posypeme praženými mandlemi a drobně posekanou petrželovou natí.