Květáková polévka s mandlemi

Ingredience


Chilli koření mleté 2 špetka
Cibule 1 ks
Citrónová šťáva 2 ml
Květák 300 g
Mandle 200 g
Máslo čerstvé 100 g
Muškátový oříšek 1 špetka
Ovesné vločky 3 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 špetka
Petržel - nať 30 g
Smetana 100 g
Sůl 0.5 kávová lžička
Vegeta 0.5 kávová lžička
Víno bílé 6 dl
Vývar zeleninový 6 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Důkladně očištěný a pod studenou tekoucí vodou propláchnutý květák rozebereme na jednotlivé růžičky. V hrnci rozehřejeme máslo, osmahneme do zlatova nakrájenou cibuli, přidáme květákové růžičky, za častého míchání dusíme 15 minut. Následně zalijeme vínem, dobře promícháme a vsypeme vločky. Vlijeme vývar, přivedeme k varu, povaříme ještě 15 minut a vše ponorným mixérem rozmixujeme na hladkou hmotu.
  2. Do hmoty vlijeme smetanu, ochutíme solí, pepřem, Vegetou, jemně nastrouhaným muškátovým oříškem. Podle chuti pžidáme chilli koření a nakonec citrónovou šťávu. Polévku za občasného míchání přivedeme k varu a stáhneme ze sporáku.
  3. Necháme pod poklici 10 minut odpočinout. V pánvičce opražíme oloupané mandle, udržujeme teplé, ale ne horké. Hotovou polévku servírujeme v hlubokých talířích. Každou porci před servírováním posypeme praženými mandlemi a drobně posekanou petrželovou natí.