Játra se žampiony ve smetanové omáčce

Ingredience


Česnek 4 stroužek
Cibule 1.5 ks
Hořčice Dijonská 1 polévková lžíce
Hovězí vývar základní 150 ml
Játra hovězí 400 g
Máslo čerstvé 20 g
Mouka pšeničná hladká 25 g
Muškátový oříšek 2 špetka
Olej rostlinný 40 ml
Oregano 1 kávová lžička
Pepř černý mletý 0.25 kávová lžička
Petržel - nať 2 polévková lžíce
Portobello 200 g
Sůl 0.5 kávová lžička
Víno bílé 400 ml
Zakysaná smetana 100 ml
Žampiony čerstvé 200 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Očištěná a opláchnutá játra nakrájíme na plátky, cibuli nakrájíme najemno, česnek rozdrtíme. Očištěné hnědé (portobello) i bílé žampiony nakrájíme na plátky. Petrželovou nať nasekáme nadrobno.
  2. Na oleji zprudka z obou stran osmažíme játra (asi 2 minuty), poté vyjmeme a držíme na teple. Do výpeku přidáme máslo a zpěníme v něm cibuli. Na mírnějším plameni ji za stálého míchání podusíme. K cibuli přimícháme česnek, houby, zvýšíme teplotu a chvíli smažíme. Směs zaprášíme moukou, zarestujeme a zředíme vývarem a vínem. Ochutíme oreganem, muškátovým oříškem a za občasného míchání provaříme. Do směsi přidáme hořčici se smetanou a dobře rozmícháme. Na závěr přidáme játra a zhruba 5 minut na mírném plameni vaříme. Před podáváním osolíme a opepříme.
  3. Směs podáváme posypanou petrželovou natí.