Játra se žampiony ve smetanové omáčce
Ingredience
Česnek |
4 stroužek |
Cibule |
1.5 ks |
Hořčice Dijonská |
1 polévková lžíce |
Hovězí vývar základní |
150 ml |
Játra hovězí |
400 g |
Máslo čerstvé |
20 g |
Mouka pšeničná hladká |
25 g |
Muškátový oříšek |
2 špetka |
Olej rostlinný |
40 ml |
Oregano |
1 kávová lžička |
Pepř černý mletý |
0.25 kávová lžička |
Petržel - nať |
2 polévková lžíce |
Portobello |
200 g |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Víno bílé |
400 ml |
Zakysaná smetana |
100 ml |
Žampiony čerstvé |
200 g |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Očištěná a opláchnutá játra nakrájíme na plátky, cibuli nakrájíme najemno, česnek rozdrtíme. Očištěné hnědé (portobello) i bílé žampiony nakrájíme na plátky. Petrželovou nať nasekáme nadrobno.
- Na oleji zprudka z obou stran osmažíme játra (asi 2 minuty), poté vyjmeme a držíme na teple. Do výpeku přidáme máslo a zpěníme v něm cibuli. Na mírnějším plameni ji za stálého míchání podusíme. K cibuli přimícháme česnek, houby, zvýšíme teplotu a chvíli smažíme. Směs zaprášíme moukou, zarestujeme a zředíme vývarem a vínem. Ochutíme oreganem, muškátovým oříškem a za občasného míchání provaříme. Do směsi přidáme hořčici se smetanou a dobře rozmícháme. Na závěr přidáme játra a zhruba 5 minut na mírném plameni vaříme. Před podáváním osolíme a opepříme.
- Směs podáváme posypanou petrželovou natí.