Kuličky z hovězího masa a lilku s rajčatovou omáčkou

Ingredience


Bazalka 2 polévková lžíce
Česnek 1 stroužek
Cibule 0.5 ks
Citronová kůra 1 polévková lžíce
Hovězí maso mleté 400 g
Lilek 200 g
Olej olivový 1 polévková lžíce
Olej rostlinný 1 polévková lžíce
Pepř černý mletý 0.25 kávová lžička
Strouhanka 100 g
Sůl 0.5 kávová lžička
Sůl 0.5 kávová lžička
Tagliatelle 450 g
Voda pitná 2 l
Anglická slanina 130 g
Česnek 1 stroužek
Cibule 1 ks
Mrkev kořen 1 ks
Olej rostlinný 1 polévková lžíce
Pepř černý mletý 2 špetka
Rajčata loupaná (konzervovaná) 800 g
Sůl 0.25 kávová lžička
Víno bílé 160 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Lilek rozpůlíme a potřeme olivovým olejem a v předehřáté troubě zapečeme, poté lilek sloupneme. Cibuli nakrájíme nahrubo, česnek rozdrtíme, citronovou kůru nastrouháme. Vše vložíme do mixeru, přidáme mleté maso, sůl, pepř, strouhanku a rychle umixujeme. Směs přeložíme do mísy a tvoříme mokrýma rukama kuličky a necháme pod fólií odpočinout.
  2. V mezičase připravíme omáčku. Slaninu nakrájíme na nudličky, cibuli nakrájíme nadrobno, očištěnou mrkev nakrájíme na tenké plátky, česnek prolisujeme, bazalku nasekáme najemno. Na oleji zpěníme slaninu s cibulí a chvíli smažíme. Poté přidáme mrkev, česnek a smažíme asi 4 minuty. Poté vmícháme rajčata i s nálevem, víno, sůl a pepř. Na mírném plameni omáčku dusíme zhruba 20 minut.
  3. Do hrnce s osolenou vroucí vodou vložíme těstoviny a vaříme na skus. Poté je scedíme, necháme okapat a držíme na teple.
  4. Na pánvi s olejem smažíme masové kuličky ze všech stran dozlatova. Po usmažení necháme okapat na ubrousku.
  5. Okapané těstoviny v míse promícháme s uvařenou omáčkou, s masovými kuličkami a sypeme bazalkou.