Kuličky z hovězího masa a lilku s rajčatovou omáčkou
Ingredience
Bazalka |
2 polévková lžíce |
Česnek |
1 stroužek |
Cibule |
0.5 ks |
Citronová kůra |
1 polévková lžíce |
Hovězí maso mleté |
400 g |
Lilek |
200 g |
Olej olivový |
1 polévková lžíce |
Olej rostlinný |
1 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
0.25 kávová lžička |
Strouhanka |
100 g |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Tagliatelle |
450 g |
Voda pitná |
2 l |
Anglická slanina |
130 g |
Česnek |
1 stroužek |
Cibule |
1 ks |
Mrkev kořen |
1 ks |
Olej rostlinný |
1 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
2 špetka |
Rajčata loupaná (konzervovaná) |
800 g |
Sůl |
0.25 kávová lžička |
Víno bílé |
160 ml |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 50 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Lilek rozpůlíme a potřeme olivovým olejem a v předehřáté troubě zapečeme, poté lilek sloupneme. Cibuli nakrájíme nahrubo, česnek rozdrtíme, citronovou kůru nastrouháme. Vše vložíme do mixeru, přidáme mleté maso, sůl, pepř, strouhanku a rychle umixujeme. Směs přeložíme do mísy a tvoříme mokrýma rukama kuličky a necháme pod fólií odpočinout.
- V mezičase připravíme omáčku. Slaninu nakrájíme na nudličky, cibuli nakrájíme nadrobno, očištěnou mrkev nakrájíme na tenké plátky, česnek prolisujeme, bazalku nasekáme najemno. Na oleji zpěníme slaninu s cibulí a chvíli smažíme. Poté přidáme mrkev, česnek a smažíme asi 4 minuty. Poté vmícháme rajčata i s nálevem, víno, sůl a pepř. Na mírném plameni omáčku dusíme zhruba 20 minut.
- Do hrnce s osolenou vroucí vodou vložíme těstoviny a vaříme na skus. Poté je scedíme, necháme okapat a držíme na teple.
- Na pánvi s olejem smažíme masové kuličky ze všech stran dozlatova. Po usmažení necháme okapat na ubrousku.
- Okapané těstoviny v míse promícháme s uvařenou omáčkou, s masovými kuličkami a sypeme bazalkou.