Jehněčí maso se zeleninou zapečené s bramborovou kaší

Ingredience


Celer řapíkatý 150 g
Cibule 1 ks
Čočka sterilovaná 100 g
Hovězí vývar základní 400 ml
Jehněčí maso mleté 500 g
Mrkev kořen 3 ks
Olej rostlinný 30 ml
Petržel - nať 2 polévková lžíce
Pórek 250 g
Rajčatový protlak 1 polévková lžíce
Worcester 1 polévková lžíce
Brambory 500 g
Máslo čerstvé 50 g
Mléko plnotučné 80 ml
Pastinák 500 g
Sůl 0.5 kávová lžička
Voda pitná 2 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Cibuli nakrájíme nadrobno, očištěnou mrkev nastrouháme nahrubo, 3 očištěné řapíky celeru nakrájíme na plátky, očištěný pórek nakrájíme na kolečka, propláchneme a necháme okapat. Petrželovou nať nasekáme najemno. Čočku slijeme a necháme okapat. Brambory a pastinák oloupeme a nakrájíme na kousky.
  2. Na oleji zpěníme cibuli, když zesklovatí, přimícháme mleté jehněčí maso a za stálého míchání smažíme dozlatova. Poté přidáme mrkev, celer, pórek, rajčatový protlak a zarestujeme. Do směsi vmícháme čočku, vývar a worcester. Pod poklicí na mírném plameni dusíme zhruba 20 minut. Před koncem dušení vmícháme nať, sůl a pepř.
  3. V mezičase uvaříme brambory s pastinákem v osolené vodě doměkka. Poté slijeme, přidáme máslo a rozšťoucháme, během toho přidáváme horké mléko. Vymícháme hladkou kaši.
  4. Masovou směs přeložíme do zapékací mísy, na směs navrstvíme kaši, uhladíme a v předehřáté troubě zapékáme asi 20 minut.