Jehněčí maso se zeleninou zapečené s bramborovou kaší
Ingredience
Celer řapíkatý |
150 g |
Cibule |
1 ks |
Čočka sterilovaná |
100 g |
Hovězí vývar základní |
400 ml |
Jehněčí maso mleté |
500 g |
Mrkev kořen |
3 ks |
Olej rostlinný |
30 ml |
Petržel - nať |
2 polévková lžíce |
Pórek |
250 g |
Rajčatový protlak |
1 polévková lžíce |
Worcester |
1 polévková lžíce |
Brambory |
500 g |
Máslo čerstvé |
50 g |
Mléko plnotučné |
80 ml |
Pastinák |
500 g |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Voda pitná |
2 l |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 50 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Cibuli nakrájíme nadrobno, očištěnou mrkev nastrouháme nahrubo, 3 očištěné řapíky celeru nakrájíme na plátky, očištěný pórek nakrájíme na kolečka, propláchneme a necháme okapat. Petrželovou nať nasekáme najemno. Čočku slijeme a necháme okapat. Brambory a pastinák oloupeme a nakrájíme na kousky.
- Na oleji zpěníme cibuli, když zesklovatí, přimícháme mleté jehněčí maso a za stálého míchání smažíme dozlatova. Poté přidáme mrkev, celer, pórek, rajčatový protlak a zarestujeme. Do směsi vmícháme čočku, vývar a worcester. Pod poklicí na mírném plameni dusíme zhruba 20 minut. Před koncem dušení vmícháme nať, sůl a pepř.
- V mezičase uvaříme brambory s pastinákem v osolené vodě doměkka. Poté slijeme, přidáme máslo a rozšťoucháme, během toho přidáváme horké mléko. Vymícháme hladkou kaši.
- Masovou směs přeložíme do zapékací mísy, na směs navrstvíme kaši, uhladíme a v předehřáté troubě zapékáme asi 20 minut.