Sekaná se špenátovou náplní
Ingredience
Bazalka sušená |
0.5 kávová lžička |
Česnek |
7 stroužek |
Cibule |
3 ks |
Olej rostlinný |
50 ml |
Pepř černý mletý |
2 špetka |
Rajčata loupaná (konzervovaná) |
450 g |
Sůl |
0.25 kávová lžička |
Tymián sušený |
0.5 kávová lžička |
Vývar drůbeží |
200 ml |
Muškátový oříšek |
0.25 kávová lžička |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Špenát listový čerstvý |
600 g |
Sůl |
0.25 kávová lžička |
Zakysaná smetana |
80 ml |
Hořčice plnotučná |
0.5 polévková lžíce |
Maso mleté - mix |
800 g |
Mléko plnotučné |
6 polévková lžíce |
Mrkev kořen |
80 g |
Ovesné vločky |
70 g |
Pepř černý mletý |
0.25 kávová lžička |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Tymián čerstvý |
2 kávová lžička |
Vejce slepičí |
2 ks |
-
Doba přípravy: 50 min
-
Doba vaření: 70 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- Špenát opláchneme a necháme okapat. Cibuli pokrájíme na jemno, česnek prolisujeme, tymiánové lístky nasekáme také na jemno. Mrkev strouháme nahrubo.
- Na oleji zpěníme cibuli s česnekem, za stálého míchání smažíme, až cibule zezlátne. Poté polovinu cibulové směsi odložíme stranou, ke zbylé cibuli vmícháme rajčata i s nálevem, sušené bylinky, vývar, sůl, pepř a na mírném plameni za občasného míchání dusíme.
- Na sekanou nejprve podusíme špenát asi 4 minuty, poté ho scedíme, necháme okapat a ještě zbylou vodu vymačkáme. Špenát nasekáme a v misce promícháme se strouhaným muškátovým oříškem, smetanou, solí i pepřem.
- K mletému masu přidáme odloženou cibuli, nastrouhanou mrkev, tymián, vločky, rozšlehaná vejce, mléko, hořčici, nastrouhaný muškátový oříšek, sůl, pepř a vypracujeme kompaktní hmotu.
- Tu rozprostřeme na fólii, potřeme špenátovou směsí a za pomoci fólie stočíme do tvaru rolády. Oba konce upravíme tak, aby náplň nemohla vytéci. Sekanou vložíme do pekáče s nepřilnavým povrchem, v troubě předehřáté na 180°C pečeme zhruba 50 minut. Poté sekanou potřeme trochou rajčatové omáčky a dopečeme ještě 5 minut. Upečenou sekanou necháme pod alobalem asi 5 - 10 minut odpočinout. Krájíme na plátky, podáváme s rajčatovou omáčkou.