Sekaná se špenátovou náplní

Ingredience


Bazalka sušená 0.5 kávová lžička
Česnek 7 stroužek
Cibule 3 ks
Olej rostlinný 50 ml
Pepř černý mletý 2 špetka
Rajčata loupaná (konzervovaná) 450 g
Sůl 0.25 kávová lžička
Tymián sušený 0.5 kávová lžička
Vývar drůbeží 200 ml
Muškátový oříšek 0.25 kávová lžička
Pepř černý mletý 1 špetka
Špenát listový čerstvý 600 g
Sůl 0.25 kávová lžička
Zakysaná smetana 80 ml
Hořčice plnotučná 0.5 polévková lžíce
Maso mleté - mix 800 g
Mléko plnotučné 6 polévková lžíce
Mrkev kořen 80 g
Ovesné vločky 70 g
Pepř černý mletý 0.25 kávová lžička
Sůl 0.5 kávová lžička
Tymián čerstvý 2 kávová lžička
Vejce slepičí 2 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Špenát opláchneme a necháme okapat. Cibuli pokrájíme na jemno, česnek prolisujeme, tymiánové lístky nasekáme také na jemno. Mrkev strouháme nahrubo.
  2. Na oleji zpěníme cibuli s česnekem, za stálého míchání smažíme, až cibule zezlátne. Poté polovinu cibulové směsi odložíme stranou, ke zbylé cibuli vmícháme rajčata i s nálevem, sušené bylinky, vývar, sůl, pepř a na mírném plameni za občasného míchání dusíme.
  3. Na sekanou nejprve podusíme špenát asi 4 minuty, poté ho scedíme, necháme okapat a ještě zbylou vodu vymačkáme. Špenát nasekáme a v misce promícháme se strouhaným muškátovým oříškem, smetanou, solí i pepřem.
  4. K mletému masu přidáme odloženou cibuli, nastrouhanou mrkev, tymián, vločky, rozšlehaná vejce, mléko, hořčici, nastrouhaný muškátový oříšek, sůl, pepř a vypracujeme kompaktní hmotu.
  5. Tu rozprostřeme na fólii, potřeme špenátovou směsí a za pomoci fólie stočíme do tvaru rolády. Oba konce upravíme tak, aby náplň nemohla vytéci. Sekanou vložíme do pekáče s nepřilnavým povrchem, v troubě předehřáté na 180°C pečeme zhruba 50 minut. Poté sekanou potřeme trochou rajčatové omáčky a dopečeme ještě 5 minut. Upečenou sekanou necháme pod alobalem asi 5 - 10 minut odpočinout. Krájíme na plátky, podáváme s rajčatovou omáčkou.