Vepřové špízy s arašídovou omáčkou

Ingredience


Arašídy 50 g
Chilli paprička 3 ks
Vepřová kýta 750 g
Mléko kokosové 50 ml
Omáčka sójová 60 ml
Voda pitná 400 ml
Česnek 3 stroužek
Cibule 200 g
Citronová šťáva 10 ml
Cukr třtinový 10 g
Máslo čerstvé 80 g
Olej arašídový (podzemnicový) 80 ml
Omáčka sójová 60 ml
Pasta Sambal Oelek 5 g
Pepř černý mletý 4 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Vepřové maso osušíme, rozkrájíme na třícentimetrové proužky, vložíme do mísy a zalijeme kokosovým mlékem, smíchaným se sójovou omáčkou. Necháme 30 minut uležet.
  2. Ve woku rozpálíme arašídový olej, osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek. Arašídové máslo rozpustíme, smícháme s teplou vodou, vlijeme na pánev a 6 minut povaříme na mírném ohni.
  3. Maso napícháme na špejle a necháme asi 5 minut z každé strany opéct v předehřáté troubě.
  4. Omáčku ve woku ochutíme citronovou šťávou, Sambal Oelekem, třtinovým cukrem, pepřem a sójovou omáčkou, poté ještě 4 minuty povaříme, omáčka by měla získat jemnou konzistenci. Opečené špízy rozložíme na talíře, přelijeme hotovou omáčkou, posypeme nasekanými arašídy a chilli papričkou.