Vepřové špízy s arašídovou omáčkou
Ingredience
Arašídy |
50 g |
Chilli paprička |
3 ks |
Vepřová kýta |
750 g |
Mléko kokosové |
50 ml |
Omáčka sójová |
60 ml |
Voda pitná |
400 ml |
Česnek |
3 stroužek |
Cibule |
200 g |
Citronová šťáva |
10 ml |
Cukr třtinový |
10 g |
Máslo čerstvé |
80 g |
Olej arašídový (podzemnicový) |
80 ml |
Omáčka sójová |
60 ml |
Pasta Sambal Oelek |
5 g |
Pepř černý mletý |
4 g |
-
Doba přípravy: 45 min
-
Doba vaření: 15 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Vepřové maso osušíme, rozkrájíme na třícentimetrové proužky, vložíme do mísy a zalijeme kokosovým mlékem, smíchaným se sójovou omáčkou. Necháme 30 minut uležet.
- Ve woku rozpálíme arašídový olej, osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek. Arašídové máslo rozpustíme, smícháme s teplou vodou, vlijeme na pánev a 6 minut povaříme na mírném ohni.
- Maso napícháme na špejle a necháme asi 5 minut z každé strany opéct v předehřáté troubě.
- Omáčku ve woku ochutíme citronovou šťávou, Sambal Oelekem, třtinovým cukrem, pepřem a sójovou omáčkou, poté ještě 4 minuty povaříme, omáčka by měla získat jemnou konzistenci. Opečené špízy rozložíme na talíře, přelijeme hotovou omáčkou, posypeme nasekanými arašídy a chilli papričkou.