Pečená plněná zelenina
Ingredience
Cuketa |
2 ks |
Paprika zelená |
4 ks |
Rajčata |
4 ks |
Dlouhozrnná rýže |
100 g |
Sůl |
0.25 kávová lžička |
Voda pitná |
300 ml |
Bazalka |
2 polévková lžíce |
Česnek |
4 stroužek |
Cibule |
1.5 ks |
Jehněčí maso mleté |
300 g |
Olej rostlinný |
60 ml |
Pepř černý mletý |
2 špetka |
Špenát listový čerstvý |
200 g |
Sůl |
0.25 kávová lžička |
Vejce slepičí |
1 ks |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 55 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Cibuli pokrájíme nadrobno, česnek rozdrtíme a nasekáme. Papriky podélně rozpůlíme a odstraníme semínka. Rajčata rozkrojíme, vydlabeme vnitřek, nakrájíme a odložíme do mísy. Cukety podélně rozřízneme, vydlabeme, vnitřek drobně pokrájíme a přidáme do mísy. Špenát opláchneme a necháme okapat. Lístky bazalky posekáme nahrubo. V osolené vodě uvaříme rýži do měkka, scedíme.
- Na polovině oleje zpěníme cibuli, přidáme mleté jehněčí maso a smažíme, až maso zhnědne. Stále mícháme, aby se smažilo rovnoměrně. Usmažené maso s cibulí vložíme na chvíli do cedníku, abychom se zbavili přebytečného tuku.
- Pokrájené vnitřky ze zeleniny smažíme v kastrolu na zbylém oleji s česnekem, až vše změkne. Poté vmícháme špenát, sůl, pepř a dvě minuty na plameni mícháme. Směs odstavíme, vmícháme do ní rýži, mleté maso, rozšlehané vejce a bazalku. Touto směsí plníme papriky, rajčata i cukety.
- Do pekáče s pečicím papírem naskládáme vedle sebe papriky a cukety tak, aby zbylo místo i pro rajčata, která přidáme později. Pekáč zakryjeme alobalem, vložíme do trouby předehřáté na 180°C a pečeme asi 15 minut. Poté přidáme plněná rajčata a ještě pečeme, než zelenina změkne. Nakonec sejmeme alobal a dopečeme, až nádivka zhnědne.