Moldavské vareňje z ananasového melounu a citronu

Ingredience


Citrony 2 ks
Cukr moučkový 2000 g
Meloun žlutý 1 kg
Voda pitná 400 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Nedozrálý ananasový meloun oloupeme, rozpůlíme, vybereme střed se semeny a dužinu rozkrájíme na menší kostky. Menší citrony nakrájíme na tenká kolečka, vybereme jadérka, kolečka přepůlíme a přidáme k melounu. Směs pak posypeme polovinou cukru a dáme na 2 hodiny do chladna.
  2. Zbylý cukr vsypeme do varné nádoby, zalijeme vodou a přivedeme k varu. Vaříme tak dlouho, až se zcela rozpustí, horký sirup potom nalijeme na melounové kostky s citronem. Druhý den sirup slijeme, převaříme a opět jím zalijeme ovoce.
  3. Třetí den v sirupu ovoce vaříme tak dlouho až kapka sirupu na talířku uchová tvar a ovoce je v sirupu rovnoměrně rozloženo.
  4. Hotové vareňje necháme vychladnout a naplníme jím sklenice, uzavřeme a uložíme v chladnu.