Moldavská jablečná zavařenina
Ingredience
Cukr moučkový |
1750 g |
Jablka |
2 kg |
Skořice mletá |
1 kávová lžička |
Voda pitná |
1.75 l |
-
Doba přípravy: 10 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 50 porcí
- Jablka omyjeme a vcelku pokrájíme na osminky, jádřince i slupku ponecháme.
- Nakrájená jablka vložíme do hrnce se studenou vodou, přidáme skořici, přikryjeme poklicí, uvedeme do varu a bez míchání vaříme na mírném ohni. Po 15 minutách varu slijeme odvar do jiné nádoby, kterou zakryjeme cedníkem, do něhož nasypeme vařená jablka a 30 minut necháme odkapat.
- Do jablečné šťávy vmícháme cukr, poté ji uvedeme do varu a na velmi mírném ohni vaříme asi 20 minut.
- Horkou zavařeninu přelijeme do zavařovacích sklenic a uzavřeme. Zavařenina zhoustne až po ochlazení.