Yorkshirský pudink s dušenou cibulí
Ingredience
Cibule |
4 ks |
Máslo čerstvé |
50 g |
Mléko polotučné |
125 ml |
Mouka pšeničná hladká |
125 g |
Olej rostlinný |
25 ml |
Sůl |
1 kávová lžička |
Vejce slepičí |
2 ks |
Víno červené |
200 ml |
Voda pitná |
125 ml |
Vývar zeleninový |
150 ml |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 4 porce
- V míse smícháme mouku se lžičkou soli, přidáme vejce a postupně zapracováváme mléko i vodu. Těsto důkladně ušleháme, aby v něm nezůstaly žmolky. Mísu s těstem zakryjeme utěrkou, necháme půl hodiny odležet.
- Oloupanou cibuli rozkrájíme na kolečka. V rendlíku rozehřejeme máslo, přidáme kolečka cibule a za občasného míchání opékáme asi 20 minut. Když začne hnědnout a karamelizovat, přidáme víno i vývar, stáhneme plamen, na mírném ohni vaříme ještě asi 25 minut, dokud omáčka nezmenší objem a nezhoustne. Osolíme, opepříme a udržujeme v teple.
- Zatímco se omáčka vaří, zapneme troubu na 220°C (plyn na stupeň 7). Do každé ze 4 formiček na pudink nalijeme 6 mm oleje a vložíme je do rozehřáté trouby. Když se z oleje začne kouřit, vyndáme formičky z trouby, opatrně do nich rozdělíme těsto (pozor, olej je hodně rozpálený) a vrátíme do trouby, kde je následně pečeme asi 25 minut, až pudinky vyběhnou a zezlátnou. Zalijeme dušenou cibulí, ihned podáváme.