Višně v hořčici
Ingredience
Cukr moučkový |
500 g |
Hořčice Dijonská |
50 g |
Hořčice plnotučná |
200 g |
Hořčičné semínko |
0.5 kávová lžička |
Koriandr |
0.5 kávová lžička |
Křen |
100 g |
Pomůcka ke konzervování ovoce a zeleniny |
0.5 kávová lžička |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Višně |
2 kg |
Voda pitná |
600 ml |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 20 porcí
- Višně dobře opereme, zbavíme stopek, opět opereme a necháme na sítu okapat.
- Mezitím uvedeme do varu 600 ml vody s 500 g cukru, přidáme hořčičné semínko, koriandr a vše 3 minuty povaříme.
- Poté na cedníku po částech ponořujeme do nálevu višně, necháme je ponořené jen do doby, než začne vřít, následně je okamžitě vyjmeme a necháme okapat. Je důležité, aby se višně dostaly do vařícího nálevu jen po malých dávkách, v žádném případě nesmějí popraskat.
- Ovoce necháme úplně vychladnout, poté ho plníme do sklenic. Sladký kořeněný nálev přisolíme a vaříme tak dlouho, až se vyvaří na poloviční objem s medovou konzistencí. Potom do něj vmícháme hořčici se strouhaným křenem a trochu konzervačního prostředku. Vše dobře promícháme, zalijeme ovoce ve sklenicích, hned je uzavřeme a uložíme na temném chladném místě.
- Takto upravené višně podáváme k různým masům nebo přidáváme do salátů.