Nakládaný okurkový salát
Ingredience
Česnek |
5 stroužek |
Cibule |
1000 g |
Cukr krupice |
100 g |
Kopr |
200 g |
Koriandr |
1 kávová lžička |
Ocet |
500 ml |
Okurka salátová |
2500 g |
Pepř černý mletý |
1 kávová lžička |
Pomůcka ke konzervování ovoce a zeleniny |
0.5 kávová lžička |
Sůl |
90 g |
Voda pitná |
1300 ml |
-
Doba přípravy: 35 min
-
Doba vaření: 10 min
-
Počet porcí: 15 porcí
- Tenké salátové okurky opereme a na půl hodiny je namočíme do vlažné vody, abychom je zbavili všech nečistot. Z okapaných okurek odkrojíme špičky a nastrouháme je na tenké plátky. Oloupanou červenou cibuli rozkrájíme na velmi tenká kolečka. Zeleninu dáme do porcelánové nebo skleněné mísy, promícháme se solí, zakryjeme a přes noc necháme v chladnu stát.
- Druhý den směs slabě vymačkáme, promícháme s nasekaným koprem a plníme do vypařených sklenic. Vymačkanou šťávu doplníme vodou na 1500 ml, přidáme ocet, cukr, koriandr a mletý pepř, poté uvedeme do varu. Po dvou minutách vaření nálev odstavíme a necháme trochu vychladnout.
- Mezitím oloupeme česnek, nakrájíme na tenké plátky a rozdělíme do lahví se salátem, ten následně zalijeme teplým nálevem. Do každé sklenice přidáme špetku konzervačního prostředku, lahve vzduchotěsně uzavřeme a uložíme na chladné suché místo.
- Salát můžeme konzumovat již za 4 dny buď samostatně, nebo smíchaný s jiným salátem.