Nakládaný okurkový salát

Ingredience


Česnek 5 stroužek
Cibule 1000 g
Cukr krupice 100 g
Kopr 200 g
Koriandr 1 kávová lžička
Ocet 500 ml
Okurka salátová 2500 g
Pepř černý mletý 1 kávová lžička
Pomůcka ke konzervování ovoce a zeleniny 0.5 kávová lžička
Sůl 90 g
Voda pitná 1300 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Tenké salátové okurky opereme a na půl hodiny je namočíme do vlažné vody, abychom je zbavili všech nečistot. Z okapaných okurek odkrojíme špičky a nastrouháme je na tenké plátky. Oloupanou červenou cibuli rozkrájíme na velmi tenká kolečka. Zeleninu dáme do porcelánové nebo skleněné mísy, promícháme se solí, zakryjeme a přes noc necháme v chladnu stát.
  2. Druhý den směs slabě vymačkáme, promícháme s nasekaným koprem a plníme do vypařených sklenic. Vymačkanou šťávu doplníme vodou na 1500 ml, přidáme ocet, cukr, koriandr a mletý pepř, poté uvedeme do varu. Po dvou minutách vaření nálev odstavíme a necháme trochu vychladnout.
  3. Mezitím oloupeme česnek, nakrájíme na tenké plátky a rozdělíme do lahví se salátem, ten následně zalijeme teplým nálevem. Do každé sklenice přidáme špetku konzervačního prostředku, lahve vzduchotěsně uzavřeme a uložíme na chladné suché místo.
  4. Salát můžeme konzumovat již za 4 dny buď samostatně, nebo smíchaný s jiným salátem.