Houbová polévka s rýží a zeleninou
Ingredience
Brambory |
200 g |
Česnek |
2 stroužek |
Houby sušené |
2 hrst |
Majoránka |
1 kávová lžička |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
2 polévková lžíce |
Pažitka |
20 g |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Rýže |
2 hrst |
Sádlo škvařené |
1 polévková lžíce |
Sůl |
2 špetka |
Voda pitná |
3 l |
Zeleninová směs jarní - mražená |
300 g |
-
Doba přípravy: 10 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Přebranou a propranou rýži vsypeme spolu s mraženou zeleninou do kastrůlku. Přidáme oloupané, na malé kousky rozkrájené brambory, zalijeme 2 l vody a povaříme do měkka. V 1 l osolené vody předem namočené sušené houby uvaříme také do měkka, scedíme, přidáme do vařící se rýže i zeleniny a pokračujeme ve vaření.
- V pánvi rozehřejeme sádlo, přisypeme mouku, za stálého míchání usmažme světlou jíšku, kterou zahustíme vařící polévku. Nakonec polévku dochutíme špetkou solí, pepřem, majoránkou a prolisovaným česnekem. Stáhneme ze sporáku.
- Hotovou polévku rozdělíme do jednotlivých hlubokých talířů. Porce posypeme nasekanou pažitkou a podáváme.