Krémová polévka z čekankových puků
Ingredience
Anglická slanina |
150 g |
Čekanka |
575 g |
Cibule |
1 ks |
Citronová šťáva |
1 kávová lžička |
Kopr |
50 g |
Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Petržel - nať |
30 g |
Šlehačka |
200 ml |
Sůl |
1 kávová lžička |
Zeleninový vývar |
750 ml |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 25 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Čekankové puky omyjeme pod tekoucí vodou a podélně je rozkrájíme na větší kusy. Při krájení odstraníme vnitřky puku a spodní konce listů. Omyjeme bylinky, necháme je okapat a nasekáme je nadrobno.
- Oloupanou cibuli pokrájíme nadrobno, ze slaniny odkrojíme kůži i nadbytečný tuk a krájíme na malé kostičky.
- Ve velkém kastrolu rozehřejeme máslo, přidáme slaninu i cibuli a opékáme, až cibule zesklovatí. Nesmí však začít hnědnout.
- Zaprášíme hladkou moukou a minutu mícháme. Zalijeme vývarem, přidáme nakrájenou čekanku a za stálého míchání přivedeme k varu. Povaříme 5 minut, poté přilijeme smetanu a povaříme dalších 5 minut.
- Polévku rozmixujeme, osolíme, opepříme, přidáme bylinky, citrónovou šťávu a ještě mírně prohřejeme.