Krémová polévka z čekankových puků

Ingredience


Anglická slanina 150 g
Čekanka 575 g
Cibule 1 ks
Citronová šťáva 1 kávová lžička
Kopr 50 g
Máslo čerstvé 1 polévková lžíce
Mouka pšeničná hladká T 650 1 polévková lžíce
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Petržel - nať 30 g
Šlehačka 200 ml
Sůl 1 kávová lžička
Zeleninový vývar 750 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Čekankové puky omyjeme pod tekoucí vodou a podélně je rozkrájíme na větší kusy. Při krájení odstraníme vnitřky puku a spodní konce listů. Omyjeme bylinky, necháme je okapat a nasekáme je nadrobno.
  2. Oloupanou cibuli pokrájíme nadrobno, ze slaniny odkrojíme kůži i nadbytečný tuk a krájíme na malé kostičky.
  3. Ve velkém kastrolu rozehřejeme máslo, přidáme slaninu i cibuli a opékáme, až cibule zesklovatí. Nesmí však začít hnědnout.
  4. Zaprášíme hladkou moukou a minutu mícháme. Zalijeme vývarem, přidáme nakrájenou čekanku a za stálého míchání přivedeme k varu. Povaříme 5 minut, poté přilijeme smetanu a povaříme dalších 5 minut.
  5. Polévku rozmixujeme, osolíme, opepříme, přidáme bylinky, citrónovou šťávu a ještě mírně prohřejeme.