Bramborový dort s rozinkami

Ingredience


Brambory vařené 250 g
Citronová kůra 20 g
Citronová šťáva 20 ml
Cukr krupice 200 g
Cukr moučkový 200 g
Kypřicí prášek do pečiva 15 g
Mandle mleté 120 g
Mouka pšeničná hladká T 650 80 g
Rozinky tmavé 50 g
Rum 90 ml
Solamyl 30 g
Strouhanka 25 g
Sůl 1 špetka
Tuk 25 g
Vejce slepičí 4 ks
Voda pitná 25 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Vařené brambory rozmačkáme šťouchadlem na kaši, rozinky zalijeme rumem a necháme 20 minut máčet, formu na dorty vymažeme tukem a vysypeme strouhankou. Do mísy vsypeme mouku, mleté mandle, Solamyl, prášek do pečiva, špetku soli a promícháme. Vejce s cukrem, citronovu kůrou i citronovou šťávou vyšleháme do pěny a zapracujeme do moučné směsi. Přidáme brambory, okapané rozinky a vypracujeme těsto. Vložíme do připravené formy, uhladíme, dáme do vyhřáté trouby a pečeme zhruba hodinu.
  2. Moučkový cukr zalijeme rumem, který zbyl z rozinek, přilijeme teplou vodu a umícháme řídkou kašičku. Potřeme teplý dort a necháme vychladnout.