Bramborový dort s rozinkami
Ingredience
Brambory vařené |
250 g |
Citronová kůra |
20 g |
Citronová šťáva |
20 ml |
Cukr krupice |
200 g |
Cukr moučkový |
200 g |
Kypřicí prášek do pečiva |
15 g |
Mandle mleté |
120 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
80 g |
Rozinky tmavé |
50 g |
Rum |
90 ml |
Solamyl |
30 g |
Strouhanka |
25 g |
Sůl |
1 špetka |
Tuk |
25 g |
Vejce slepičí |
4 ks |
Voda pitná |
25 ml |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Vařené brambory rozmačkáme šťouchadlem na kaši, rozinky zalijeme rumem a necháme 20 minut máčet, formu na dorty vymažeme tukem a vysypeme strouhankou. Do mísy vsypeme mouku, mleté mandle, Solamyl, prášek do pečiva, špetku soli a promícháme. Vejce s cukrem, citronovu kůrou i citronovou šťávou vyšleháme do pěny a zapracujeme do moučné směsi. Přidáme brambory, okapané rozinky a vypracujeme těsto. Vložíme do připravené formy, uhladíme, dáme do vyhřáté trouby a pečeme zhruba hodinu.
- Moučkový cukr zalijeme rumem, který zbyl z rozinek, přilijeme teplou vodu a umícháme řídkou kašičku. Potřeme teplý dort a necháme vychladnout.