Zeleninový nákyp se špenátem

Ingredience


Čedar 50 g
Celer řapíkatý 100 g
Cibule 1 ks
Fazolové lusky 50 g
Karotka 100 g
Máslo čerstvé 150 g
Mléko polotučné 250 ml
Mouka pšeničná hladká 40 g
Mouka pšeničná hrubá 3 polévková lžíce
Muškátový oříšek 1 špetka
Pepř bílý 0.5 kávová lžička
Špenát 450 g
Sůl 1 kávová lžička
Vejce slepičí 4 ks
Voda pitná 1 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Špenát propereme, vyřízneme stonky, spaříme, scedíme a nasekáme na jemno. Nakonec z něj vymačkáme v čisté utěrce všechnu tekutinu. Očištěnou zeleninu pokrájíme na kostičky a povaříme 3 minuty v osolené vodě. Vodu slijeme a zeleninu necháme vychladnout.
  2. V kastrolku na 50 g rozehřátého másla necháme zesklovatět nadrobno pokrájenou oloupanou cibuli. Dáme pozor, aby nezačala hnědnout. Po 4 - 5 minutách vmícháme špenát, muškátový oříšek, sůl a pepř, poté necháme vychladnout.
  3. Troubu rozehřejeme na 180°C (plyn na stupeň 4). Zapékací misky o průměru 10 cm vymažeme druhou částí másla (50 g) a vysypeme hrubou moukou.
  4. V rendlíku rozehřejeme 50 g másla, přidáme hladkou mouku, mícháme 1 - 2 minuty, poté za stálého míchání přiléváme mléko, až je omáčka hladká a začne se lepit k vařečce.
  5. Žloutky oddělíme od bílků, žloutky přimícháme do omáčky a z bílků ušleháme tuhý sníh. Nastrouháme sýr.
  6. Do omáčky postupně přidáme špenát, zeleninu, strouhaný sýr a nakonec opatrně vmícháme sníh. Směs rozdělíme do zapékacích misek a pečeme asi 30 minut, než nabude a zezlátne.