Zeleninový nákyp se špenátem
Ingredience
Čedar |
50 g |
Celer řapíkatý |
100 g |
Cibule |
1 ks |
Fazolové lusky |
50 g |
Karotka |
100 g |
Máslo čerstvé |
150 g |
Mléko polotučné |
250 ml |
Mouka pšeničná hladká |
40 g |
Mouka pšeničná hrubá |
3 polévková lžíce |
Muškátový oříšek |
1 špetka |
Pepř bílý |
0.5 kávová lžička |
Špenát |
450 g |
Sůl |
1 kávová lžička |
Vejce slepičí |
4 ks |
Voda pitná |
1 l |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 35 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Špenát propereme, vyřízneme stonky, spaříme, scedíme a nasekáme na jemno. Nakonec z něj vymačkáme v čisté utěrce všechnu tekutinu. Očištěnou zeleninu pokrájíme na kostičky a povaříme 3 minuty v osolené vodě. Vodu slijeme a zeleninu necháme vychladnout.
- V kastrolku na 50 g rozehřátého másla necháme zesklovatět nadrobno pokrájenou oloupanou cibuli. Dáme pozor, aby nezačala hnědnout. Po 4 - 5 minutách vmícháme špenát, muškátový oříšek, sůl a pepř, poté necháme vychladnout.
- Troubu rozehřejeme na 180°C (plyn na stupeň 4). Zapékací misky o průměru 10 cm vymažeme druhou částí másla (50 g) a vysypeme hrubou moukou.
- V rendlíku rozehřejeme 50 g másla, přidáme hladkou mouku, mícháme 1 - 2 minuty, poté za stálého míchání přiléváme mléko, až je omáčka hladká a začne se lepit k vařečce.
- Žloutky oddělíme od bílků, žloutky přimícháme do omáčky a z bílků ušleháme tuhý sníh. Nastrouháme sýr.
- Do omáčky postupně přidáme špenát, zeleninu, strouhaný sýr a nakonec opatrně vmícháme sníh. Směs rozdělíme do zapékacích misek a pečeme asi 30 minut, než nabude a zezlátne.