Solená treska zapečená s bramborami a cibulí

Ingredience


Brambory 3 ks
Česnek 3 stroužek
Cibule 2 ks
Máslo čerstvé 25 g
Mléko polotučné 380 ml
Mouka pšeničná hladká 25 g
Olej olivový 1 polévková lžíce
Olej rostlinný 1 polévková lžíce
Olivy černé 100 g
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Petržel - nať 100 g
Treska solená 450 g
Vejce slepičí 2 ks
Voda pitná 5 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Abychom odstranili přebytečnou sůl, tresku nejprve opláchneme studenou vodou. Poté ji vložíme do hluboké misky, zalijeme studenou vodou a necháme máčet 24 - 48 hodin. Během této doby vodu 5 x nebo 6 x vyměníme. Poté rybu osušíme, vložíme do kastrolu a zalijeme vodou. Přivedeme k varu, slijeme, natočíme novou vodu a 20 minut povaříme. Scedíme, necháme vychladnout a nakrájíme na kousky.
  2. Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a rozkrájíme na tenká kolečka. Oloupanou cibuli i česnek posekáme nadrobno a krátce opečeme v kastrolku na rozehřátém másle. Jakmile zesklovatí, přidáme mouku a smažíme ještě minutu. Pomalu, za stálého míchání přiléváme mléko, až vznikne hladká omáčka. Stáhneme z plotny, opepříme a necháme zchladnout.
  3. Vejce uvaříme natvrdo.
  4. Troubu předehřejeme na 180°C (plyn na stupeň 4). Omytou petrželovou nať osušíme a nakrájíme nadrobno. Polovinu petrželky ponecháme na ozdobu, zbytek přidáme do omáčky.
  5. Mělkou zapékací mísu vymažeme rostlinným olejem. Na dno rozložíme polovinu brambor, druhou polovinu smícháme s omáčkou a kousky ryby, poté nalijeme do zapékací mísy na brambory. Pokapeme lžící olivového oleje a pečeme 25 minut, až povrch pokrmu zezlátne.
  6. Uvařená vejce oloupeme, nakrájíme na šestiny, černé olivy bez pecek přepůlíme a vše úhledně naskládáme na pokrm v zapékací míse. Posypeme sekanou petrželkou a podáváme.