Pikantní bramborové muffiny
Ingredience
Brambory |
300 g |
Droždí |
10 g |
Kari |
0.25 kávová lžička |
Mléko polotučné |
0.5 dl |
Mouka polohrubá |
125 g |
Paprika pálivá |
0.25 kávová lžička |
Paprika sladká |
2 špetka |
Pepř bílý |
3 špetka |
Šafrán |
2 špetka |
Smetana 16% (pochoutková) |
60 g |
Sůl |
1.5 kávová lžička |
Vejce slepičí |
1 ks |
Voda pitná |
6 dl |
Máslo čerstvé |
60 g |
Petržel kudrnka |
1.5 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Mouka polohrubá |
2 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Omyté moučné brambory uvaříme ve slupce do měkka. Vaříme přibližně 25 minut. Formu na 12 kusů muffin vytřeme rozpuštěným máslem a vysypeme polohrubou moukou. Uvařené brambory scedíme, oloupeme a horké prolisujeme do mísy. V hrnečku ve vlažném mléce se špetkou cukru rozdrobíme droždí. K bramborům přidáme polohrubou mouku, sůl, kari koření, sladkou i pálivou papriku, šafrán, čerstvě pomletý bílý pepř, vejce, zakysanou smetanu a kvásek. Těsto důkladně uhněteme na tužší konzistenci. Rozdělíme na 12 dílů, naplníme formičky do dvou třetin a dáme péct do předehřáté trouby na 180°C přibližně 25 minut (do zlatova).
- Petrželku kudrnku omyjeme, vodu setřepeme a otrháme drobné lístky.
- Upečené muffiny vyjmeme po 3 minutách z formiček, hned je podáváme ozdobené plátky másla a petrželkou.