Pikantní bramborové muffiny

Ingredience


Brambory 300 g
Droždí 10 g
Kari 0.25 kávová lžička
Mléko polotučné 0.5 dl
Mouka polohrubá 125 g
Paprika pálivá 0.25 kávová lžička
Paprika sladká 2 špetka
Pepř bílý 3 špetka
Šafrán 2 špetka
Smetana 16% (pochoutková) 60 g
Sůl 1.5 kávová lžička
Vejce slepičí 1 ks
Voda pitná 6 dl
Máslo čerstvé 60 g
Petržel kudrnka 1.5 polévková lžíce
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Mouka polohrubá 2 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Omyté moučné brambory uvaříme ve slupce do měkka. Vaříme přibližně 25 minut. Formu na 12 kusů muffin vytřeme rozpuštěným máslem a vysypeme polohrubou moukou. Uvařené brambory scedíme, oloupeme a horké prolisujeme do mísy. V hrnečku ve vlažném mléce se špetkou cukru rozdrobíme droždí. K bramborům přidáme polohrubou mouku, sůl, kari koření, sladkou i pálivou papriku, šafrán, čerstvě pomletý bílý pepř, vejce, zakysanou smetanu a kvásek. Těsto důkladně uhněteme na tužší konzistenci. Rozdělíme na 12 dílů, naplníme formičky do dvou třetin a dáme péct do předehřáté trouby na 180°C přibližně 25 minut (do zlatova).
  2. Petrželku kudrnku omyjeme, vodu setřepeme a otrháme drobné lístky.
  3. Upečené muffiny vyjmeme po 3 minutách z formiček, hned je podáváme ozdobené plátky másla a petrželkou.