Křehké mufiny s citrónem

Ingredience


Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Mouka polohrubá 2 polévková lžíce
Citrónová kůra 3 polévková lžíce
Citrónová šťáva 4 polévková lžíce
Cukr krupice 200 g
Cukr vanilka 1 ks
Hrozinky 4 polévková lžíce
Jogurt bílý smetanový 250 g
Kypřící prášek do pečiva 1 ks
Máslo čerstvé 130 g
Mouka polohrubá 250 g
Sůl 1 špetka
Vejce slepičí 3 ks
Citrony 1 ks
Cukr moučkový 3 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Formu na 12 ks muffin vytřeme rozpuštěným máslem a vysypeme polohrubou moukou. V míse utřeme do pěny měkké máslo pokrájené na kousky s pískovým cukrem, vanilkovým cukrem a třemi žloutky. Pak k máslu přišleháme 3 lžíce citrónové kůry, 4 lžíce citrónové šťávy a bílý smetanový jogurt. Zlaté hrozinky omyjeme, necháme okapat, bílky vyšleháme na tuhý sníh.
  2. Do druhé mísy prosejeme polohrubou mouku s kypřícím práškem do pečiva a špetkou soli. Sypkou směs postupně přimícháváme k máslové směsi a mícháme do doby, než se dobře spojí. Přidáme hrozinky a zlehka zapracujeme sníh z bílků. Formičky na muffiny naplníme do dvou třetin a dáme do předem vyhřáté trouby na 180°C péct. Citronové muffiny pečeme do zlatova přibližně 25 minut.
  3. Mezitím dobře omyjeme a osušíme chemicky neošetřený citrón. Speciálním ostrým kráječem nakrájíme tence citrónovou kůru, poté citrón vymačkáme do misky. Přidáme moučkový cukr a polevu vymícháme do hladka.
  4. Upečené muffiny necháme asi 3 minuty vychladnout, následně je vložíme do papírových košíčků, pokapeme citrónovou polevou, ozdobíme citrónovou kůrou a podáváme.