Smažené krevety v bramborovém těstě

Ingredience


Brambory 500 g
Citrony 0.5 ks
Krevety tygří - loupané 250 g
Olej rostlinný 250 g
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Solamyl 50 g
Strouhanka 75 g
Sůl 1 kávová lžička
Vejce slepičí 2 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Oloupané brambory vaříme 30 minut v osolené vodě do měkka. Když se začnou rozpadat, scedíme je, rozmačkáme, přidáme máslo, sůl, pepř a Solamyl smíchaný s jedním vejcem. Vypracujeme tuhé těsto.
  2. Dáme stranou 12 krevet, zbytek nasekáme nadrobno, zalijeme šťávou z půlky citronu a opepříme.
  3. Bramborové těsto rozdělíme na 12 dílů, ze kterých vytvarujeme koule. Ty dlaní trochu zploštíme, do středu položíme lžíci nasekaných krevet, obalíme těstem a zformujeme do tvaru hrušky.
  4. Do zúžených konců „hrušek“ zabodneme odložené celé krevety.
  5. V mělké míse rozšleháme druhé vajíčko, strouhanku nasypeme na talíř.
  6. V hluboké pánvi nebo ve fritéze rozpálíme olej na 170°C, „hrušky“ obalíme ve vajíčku a ve strouhance, následně je smažíme cca 5 minut do zlatohněda.
  7. Necháme okapat na papírovém ubrousku a ještě teplé podáváme.