Pomerančové muffiny s kandovaným zázvorem
Ingredience
Mouka polohrubá |
2 polévková lžíce |
Olej slunečnicový |
2 polévková lžíce |
Cukr krupice |
100 g |
Kypřící prášek do pečiva |
1 ks |
Likér pomerančový |
1 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
100 g |
Mouka polohrubá |
175 g |
Pomeranč |
1 ks |
Vejce slepičí |
1 ks |
Zázvor |
2 polévková lžíce |
Zázvor kandovaný |
50 g |
Cukr moučkový |
250 g |
Likér pomerančový |
3 polévková lžíce |
Poleva čokoládová |
3 polévková lžíce |
Pomerančová šťáva |
3 polévková lžíce |
Voda pitná |
1 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 35 min
-
Doba vaření: 25 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Pomeranč (pokud možno chemicky neošetřený) dobře omyjeme, osušíme, kůru jemně nastrouháme a šťávu z něj vymačkáme do sklenice. Kandovaný zázvor pokrájíme na kostičky. Formu na 12 kusů muffin vytřeme olejem a vysypeme polohrubou moukou.
- Do mísy prosejeme polohrubou mouku s kypřícím práškem do pečiva, přidáme mletý zázvor, nastrouhanou pomerančovou kůru z celého pomeranče a směs promícháme. V druhé míse vyšleháme změklé máslo s cukrem, pomerančovým likérem a žloutkem do pěny. Poté přidáme pomerančovou šťávu (4 - 5 lžic) z jednoho pomeranče a znovu vše vyšleháme. Postupně k máslu zašleháme sypkou směs, nakonec vmícháme kandovaný zázvor. Bílek vyšleháme na tuhý sníh, který zlehka zapracujeme do těsta.
- Formičky naplníme do dvou třetin a dáme je péct do předehřáté trouby na 180°C. Pečeme přibližně 20 - 25 minut do zlatova. Muffiny necháme 3 - 4 minuty vychladnout. Vyjmeme je a vložíme do papírových košíčků. Připravíme pomerančovou polevu: v misce dohladka vymícháme moučkový cukr s přecezenou pomerančovou šťávou a pomerančovým likérem. Vychladlé muffiny potřeme polevou, jakmile zatuhne, namalujeme na ni čokoládovou polevou tence různé ornamenty a servírujeme.