Pomerančové muffiny s kandovaným zázvorem

Ingredience


Mouka polohrubá 2 polévková lžíce
Olej slunečnicový 2 polévková lžíce
Cukr krupice 100 g
Kypřící prášek do pečiva 1 ks
Likér pomerančový 1 polévková lžíce
Máslo čerstvé 100 g
Mouka polohrubá 175 g
Pomeranč 1 ks
Vejce slepičí 1 ks
Zázvor 2 polévková lžíce
Zázvor kandovaný 50 g
Cukr moučkový 250 g
Likér pomerančový 3 polévková lžíce
Poleva čokoládová 3 polévková lžíce
Pomerančová šťáva 3 polévková lžíce
Voda pitná 1 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Pomeranč (pokud možno chemicky neošetřený) dobře omyjeme, osušíme, kůru jemně nastrouháme a šťávu z něj vymačkáme do sklenice. Kandovaný zázvor pokrájíme na kostičky. Formu na 12 kusů muffin vytřeme olejem a vysypeme polohrubou moukou.
  2. Do mísy prosejeme polohrubou mouku s kypřícím práškem do pečiva, přidáme mletý zázvor, nastrouhanou pomerančovou kůru z celého pomeranče a směs promícháme. V druhé míse vyšleháme změklé máslo s cukrem, pomerančovým likérem a žloutkem do pěny. Poté přidáme pomerančovou šťávu (4 - 5 lžic) z jednoho pomeranče a znovu vše vyšleháme. Postupně k máslu zašleháme sypkou směs, nakonec vmícháme kandovaný zázvor. Bílek vyšleháme na tuhý sníh, který zlehka zapracujeme do těsta.
  3. Formičky naplníme do dvou třetin a dáme je péct do předehřáté trouby na 180°C. Pečeme přibližně 20 - 25 minut do zlatova. Muffiny necháme 3 - 4 minuty vychladnout. Vyjmeme je a vložíme do papírových košíčků. Připravíme pomerančovou polevu: v misce dohladka vymícháme moučkový cukr s přecezenou pomerančovou šťávou a pomerančovým likérem. Vychladlé muffiny potřeme polevou, jakmile zatuhne, namalujeme na ni čokoládovou polevou tence různé ornamenty a servírujeme.