Ananasové muffiny
Ingredience
Mouka polohrubá |
1 polévková lžíce |
Olej slunečnicový |
2 polévková lžíce |
Cukr krupice |
100 g |
Jogurt bílý |
2 dl |
Kompot ananasový |
350 g |
Kypřící prášek do pečiva |
1 ks |
Máslo čerstvé |
100 g |
Mouka polohrubá |
280 g |
Pomeranč |
1 ks |
Vejce slepičí |
2 ks |
Ananasová šťáva |
3 polévková lžíce |
Cukr moučkový |
150 g |
Likér pomerančový |
1 polévková lžíce |
Ananas kandovaný |
100 g |
Cukr moučkový |
2 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 35 min
-
Doba vaření: 25 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Formu na 12 kusů muffin vytřeme olejem a vysypeme polohrubou moukou. Pomeranč (pokud možno chemicky neošetřený) dobře omyjeme, osušíme, kůru jemně nastrouháme a pomeranč vymačkáme do sklenice. Ananas z kompotu scedíme, šťávu zachytíme a ananas následně pokrájíme na kostičky.
- Do mísy prosejeme polohrubou mouku s kypřícím práškem do pečiva, přidáme 2 lžíce nastrouhané pomerančové kůry a směs promícháme. Ve druhé míse vyšleháme změklé máslo s cukrem a žloutky do pěny. Poté přidáme 1 dl pomerančové šťávy, bílý jogurt, následně znovu vše vyšleháme. Postupně k máslu zašleháme sypkou směs a nakonec ananas. Bílky šleháme na tuhý sníh, který zlehka zapracujeme do těsta.
- Formičky naplníme do dvou třetin a dáme je péct do trouby, předehřáté na 180°C. Pečeme přibližně 20 - 25 minut do zlatova. Muffiny necháme 3 - 4 minuty vychladnout. Vyjmeme je a vložíme do papírových košíčků.
- Připravíme polevu: v misce dohladka vymícháme moučkový cukr s přecezenou ananasovou šťávou a likérem. Vychladlé muffiny potřeme polevou, do středu vložíme kandovaný ananas a polevu necháme zatuhnout. Poté muffiny posypeme zlehka moučkovým cukrem a servírujeme.