Ananasové muffiny

Ingredience


Mouka polohrubá 1 polévková lžíce
Olej slunečnicový 2 polévková lžíce
Cukr krupice 100 g
Jogurt bílý 2 dl
Kompot ananasový 350 g
Kypřící prášek do pečiva 1 ks
Máslo čerstvé 100 g
Mouka polohrubá 280 g
Pomeranč 1 ks
Vejce slepičí 2 ks
Ananasová šťáva 3 polévková lžíce
Cukr moučkový 150 g
Likér pomerančový 1 polévková lžíce
Ananas kandovaný 100 g
Cukr moučkový 2 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Formu na 12 kusů muffin vytřeme olejem a vysypeme polohrubou moukou. Pomeranč (pokud možno chemicky neošetřený) dobře omyjeme, osušíme, kůru jemně nastrouháme a pomeranč vymačkáme do sklenice. Ananas z kompotu scedíme, šťávu zachytíme a ananas následně pokrájíme na kostičky.
  2. Do mísy prosejeme polohrubou mouku s kypřícím práškem do pečiva, přidáme 2 lžíce nastrouhané pomerančové kůry a směs promícháme. Ve druhé míse vyšleháme změklé máslo s cukrem a žloutky do pěny. Poté přidáme 1 dl pomerančové šťávy, bílý jogurt, následně znovu vše vyšleháme. Postupně k máslu zašleháme sypkou směs a nakonec ananas. Bílky šleháme na tuhý sníh, který zlehka zapracujeme do těsta.
  3. Formičky naplníme do dvou třetin a dáme je péct do trouby, předehřáté na 180°C. Pečeme přibližně 20 - 25 minut do zlatova. Muffiny necháme 3 - 4 minuty vychladnout. Vyjmeme je a vložíme do papírových košíčků.
  4. Připravíme polevu: v misce dohladka vymícháme moučkový cukr s přecezenou ananasovou šťávou a likérem. Vychladlé muffiny potřeme polevou, do středu vložíme kandovaný ananas a polevu necháme zatuhnout. Poté muffiny posypeme zlehka moučkovým cukrem a servírujeme.